De Vries waarschuwt voor te veel hoop bij zoektocht Tanja Groen

ANP Producties | Bron: ANP

Peter R. de Vries tempert de verwachtingen bij de dinsdag in gang gezette nieuwe zoektocht naar Tanja Groen. Dat liet de misdaadverslaggever weten tijdens de eerste zoekdag naar de Maastrichtse studente. Zij verdween in 1993 op 18-jarige leeftijd en wordt sindsdien vermist. Dinsdag begonnen justitie en politie met het doorzoeken van een gebied op de Strabrechtse Heide in de Noord-Brabantse gemeente Heeze-Leende. De hei werd volgens de politie vaker genoemd als plaats waar Tanja Groen begraven zou zijn.

De politie gaat zoeken op een plek die uit onderzoek naar voren is gekomen als mogelijke begraafplaats. Met het zoeken in de buurt van een ven is dinsdag begonnen, en ook op woensdag en donderdag zal er worden gezocht, zei een woordvoerster van de politie. Met zware apparatuur wordt de bodemlaag eerst afgeschaafd. Daarna gaat een archeoloog kijken naar recente veranderingen in de bodemstructuur, lichtte een woordvoerster van de politie toe. Om 20.30 uur dinsdagavond liet de politie weten dat de zoekwerkzaamheden "voor vandaag klaar" zijn. "Woensdagochtend wordt verder gezocht,", twittert de politie.

De destijds 18-jarige studente verdween tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Op 4 september 1993 gaven haar ouders Tanja Groen als vermist op. Sindsdien is op meerdere plaatsen naar haar gezocht.

Ooggetuigenverklaringen

Aanleiding voor de zoektocht nu zijn volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie ooggetuigenverklaringen, zowel recente als van langer geleden. "In het onderzoek komt heel vaak de Strabrechtse Heide naar voren", aldus deze woordvoerster. "In recente getuigenverklaringen ook."

"In 2019 zijn we begonnen met het aan elkaar knopen van alle losse en open eindjes in het dossier", aldus de woordvoerster van de politie. "Daarbij zetten we nieuwe technieken in. Dit is één van de scenario’s die we uitlopen. Maar er zijn meerdere scenario’s."

Één van de scenario's

De Vries volgt de zoektocht ter plaatse namens de familie van het verdwenen meisje. "Deze zoektocht is een poging, een mogelijkheid die we willen uitsluiten", zei De Vries. Hij waarschuwde voor hoog gespannen verwachtingen: "Eerst zien, dan geloven."

De zoektocht is volgens hem gebaseerd op verklaringen van ene Wim S., een moordenaar uit het naburige Geldrop. De Vries ziet er niet veel in. "Het is slechts één van de scenario’s. Er valt echter heel wat op af te dingen."

In januari 2020 zocht de recherche vergeefs in een graf op een kerkhof in Heugem bij Maastricht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.