Belarus 'niet meer op zoek' naar oppositieleider

ANP Producties | Bron: ANP

Het regime van Belarus is 'niet meer op zoek' naar oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die uit vrees voor vervolging naar het buitenland vluchtte. De autoriteiten schrapten haar van de lijst van meest gezochte personen, melden media die zich baseren op het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Rusland, buurland en enige bondgenoot van Belarus, verwijderde Tichanovskaja eveneens uit de opsporingslijst. Volgens de Russen volgt het besluit van Belarus op de arrestatie van een andere dissident, de journalist Roman Protasevitsj. Hij zat in een Ryanair-vliegtuig dat, toen het boven Belarus vloog, door de machthebbers in Minsk gedwongen werd te landen zodat hij kon worden opgepakt.

Protasevitsj werd maandag nog opgetrommeld voor een persconferentie. Een adviseur van Tichanovskaja noemde de gevangen dissident een gijzelaar die als een soort "trofee" wordt opgevoerd. Tichanovskaja zelf ging vorig jaar in ballingschap toen president Loekasjenko hardhandig optrad tegen demonstranten die hem beschuldigden van het manipuleren van de presidentsverkiezingen. Loekasjenko werd herkozen, maar volgens de aanhangers van Tichanovskaja is zij de eigenlijke winnaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.