407 verdachten aangehouden voor de avondklokrellen

Op 26 januari controleerde de politie de hele middag iedereen die zich rond het Marsmanplein begeefde, waar naar vermoeden rellen zouden gaan uitbreken. Op internet werd een oproep gedaan om rond 17.00 uur te komen rellen. Winkels werden dichtgetimmerd en jongeren moesten hun ID laten zien.© Michel van Bergen

ANP
DEN HAAG

De politie heeft tot nu toe 407 verdachten aangehouden in verband met de avondklokrellen van januari dit jaar. Deze rellen vonden onder meer in Haarlem plaats. Van de 407 verdachten zijn er 91 minderjarig. Dit maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend in een update over coronagerelateerde misdrijfzaken.

In januari braken in diverse steden, waaronder Haarlem, rellen uit in reactie op het invoeren van de avondklok. De rellen gingen gepaard met veel geweld, diefstal, plunderingen en vernielingen. In 281 zaken heeft de officier van justitie besloten om de zaak voor te leggen aan de strafrechter, al dan niet via het snelrecht. Daarvan zijn inmiddels 189 zaken behandeld.

Lees ook: Rellen in Haarlem-Schalkwijk: auto in brand, veel vuurwerk, politie sluit wijk af en zet ME in [video]

In 121 gevallen heeft de rechter een gevangenisstraf of jeugddetentie opgelegd. In de overige zestig gevallen is een andere straf opgelegd, bijvoorbeeld een geldboete of taakstraf. In elf zaken volgde vrijspraak. Van alle strafbare feiten waar de relschoppers van worden verdacht gaat het vaak om openlijk geweld, opruiing (bijvoorbeeld via sociale media), verzet tegen de politie en diefstal (in vereniging).

124.356 coronaboetes

Het OM heeft 124.356 coronaboetes verwerkt. Daarvan zijn 80.419 strafbeschikkingen opgelegd voor het overtreden van de avondklok die van kracht was van 23 januari tot 28 april. Bij de overige opgelegde boetes gaat het voornamelijk om onvoldoende afstand houden.

In totaal heeft het OM ruim 174.000 processen-verbaal ontvangen die zijn opgemaakt door agenten of boa's. Een deel daarvan moet nog beoordeeld worden. Een ander deel, gemiddeld 38 procent, is teruggestuurd naar de politie en de gemeentelijke handhavers voor aanvulling.

Het OM heeft 8391 boetes opgelegd aan passagiers die sinds 1 juni vorig jaar geen mondkapje droegen in het openbaar vervoer en mensen die sinds 1 december geen mondkapje droegen in de publieke binnenruimte.

Veel verzet

Duizenden mensen tekenden verzet aan tegen hun coronaboete, tot halverwege mei waren dat er 14.441. De officier van justitie beoordeelt alle verzetschriften en maakt daarna de keuze om de boete in te trekken of aan de rechtbank voor te leggen. Dat kan lang duren. Inmiddels zijn 233 verzetszaken op zitting behandeld. Bij 175 daarvan is door de rechter een geldboete opgelegd. In 28 zaken kwam de rechter tot een vrijspraak en in 29 zaken volgde een andere uitspraak. In zes zaken is het OM in hoger beroep gegaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.