Een Oranjehit schrijven? Dat ziet Tim Knol wel zitten, maar er zelf een zingen: never!

Tim Knol mist maar weinig wedstrijden van dit EK.

Tim Knol mist maar weinig wedstrijden van dit EK.© Eigen foto

Vincent Schot

Elke dag bellen we met een bekende Nederlander om te vragen hoe het EK er voor hem of haar uitziet. Vandaag: zanger Tim Knol.

Tim Knol is gek op voetbal. Zo gek zelfs dat de zanger maar weinig wedstrijden mist dit EK. Is hij thuis, dan staat de televisie aan. Ja, zelfs als - pak ’m beet - Oekraïne het opneemt tegen Noord-Macedonië. Al doet het op de achtergrond maar dienst als ’pratend behang.’ Aangezien hij eindelijk weer lekker mag spelen is hij momenteel veel onderweg en volgt hij dus ook veel wedstrijden via het radioverslag.

De flitsen van de velden hoeven voor hem niet te worden onderbroken voor een Oranjehit. „Ik vind het knap als iemand zo’n nummer kan schrijven. Een Oranjehit doet volks aan, maar is héél doordacht. Zoals nummers van André Hazes dat ook zijn. Het zijn catchy liedjes, die gelijk in je kop blijven zitten. Daar kan ik als schrijver van genieten. Maar verder zijn die nummers natuurlijk flink ruk.”

Wolter Kroes

„Laatst was Wolter Kroes te gast bij Op1, toen Jort Kelder eigenlijk niet wilde meezingen. Dan moet je zo’n programma maar niet presenteren. Maar goed, toen ging het over het schrijven van zo’n nummer. Ik vroeg me toen af of Wolter Kroes dat nummer ook geschreven heeft dus dat heb ik toen opgezocht. Volgens mij niet, ik vond online dat er een team van vijf schrijvers met ’moeilijke’ namen op gezeten heeft. Zo’n nummer schrijven, dat lijkt me wel wat, want dat is natuurlijk lucratief. Dat is het voor Wolter Kroes nu trouwens ook wel hoor. Moet je kijken hoeveel optredens hij heeft vanwege dat nummer. Zelf dan ook maar eens een Oranjehit zingen? Never!”

Ook dit jaar weer probeerden veel artiesten een nieuwe voetbalevergreen te schrijven. Maar of het nu ’Wij zijn Oranje’ van André Hazes is of ’Frank de Boer’ van Frank Lammers, je doet Tim Knol er dus geen plezier mee.

„Er komen maar weinig van die écht Oranjehits bij omdat ze dus moeilijk te schrijven zijn. Dat laatste nummer ken ik trouwens niet eens”, zegt hij. „Maar Snollebollekes vind ik dan wel weer leuk. Dat is ook totaal niet mijn muziek, maar ik vind Rob Kemps, zo heet die zanger, gewoon een prachtige kerel. Dat de KNVB ging lopen miepen over de reclame van de Jumbo, waar zijn liedje in zit, vond ik dan ook geweldig!”

Lees ook: Tim Knol speelt sterren van de hemel, ondanks hooikoorts. ’De mensen smachten weer naar live-muziek en ik naar het spelen’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen