Onderweg in Velsen: Rekening houdend met de wind op pad

Yvonne Gorter.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Op skeelers vanuit IJmuiden naar Heemskerk en Beverwijk. De 27-jarige Yvonne Gorter heeft wachtend voor de pont even een pauze.

Ze vertelt dat ze onderweg is naar haar ouders in Beverwijk en daarna gaat ze naar een vriendin in Heemskerk. Die is zwanger - ’Ze is deze week op woensdag uitgerekend’ - en ’als herinnering’ gaat Yvonne met een groep vriendinnen ’n gipsafdruk van haar zwangere buik maken.

,,We geven die afdruk voor de babyshower”, zegt Yvonne.

Of het ver is met de skates naar Heemskerk? ,,Vanaf IJmuiden zo’n vijftien kilometer. Ik heb vooraf wel even gekeken hoe de wind staat. Die heb ik nu in de rug en dat scheelt veel. Als je die afstand met tegenwind rijdt, ben je gesloopt. Voor de terugweg is het niet van belang, want dan rijd ik met die vriendin mee terug naar IJmuiden. ”

Ze vindt skeeleren echt een hobby: ,,Ik doe het nu een jaar of zes, meestal rijd ik samen met een vriendin. Dan gaan we naar Haarlem en nemen we daar weer de trein terug. Of we gaan naar Spaarnwoude, waar ze een paar mooie routes hebben. Een groene en een blauwe. Je hoeft dan alleen maar de gekleurde stippen op het asfalt te volgen. Dan kletsen we lekker bij over wat er die week is gebeurd. Al moet je wel opletten voor de takjes en andere dingen die soms op de weg liggen.”

,,We hebben het skeeleren sinds kort weer opgepakt”, gaat ze verder. ,,Toen de sportscholen dicht gingen, moest je toch wat. Ik vind het heerlijk om af en toe even lekker te bewegen, en hardlopen is niks voor mij. Met skates word je minder moe en kom je in korte tijd veel verder. Overal waar je komt, liggen mooie geasfalteerde fietspaden, waarop je lekker meters kan maken. Het is een hele fijne manier van sporten.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.