EU straft kopstukken luchtmacht en verkeersleiding Belarus

ANP Producties | Bron: ANP

De Europese Unie legt zeven hoge Belarussische politici, militairen en topambtenaren strafmaatregelen op voor hun aandeel in het tot landen dwingen van een passerend vliegtuig met een dissident aan boord. Nog eens 71 andere kopstukken van het regime worden gestraft voor het neerslaan van de oppositie in het land. Ook zijn er sancties voor acht staatsbedrijven.

De maatregelen tegen betrokkenen bij de "kaping", zoals de EU het noemt, van het Ryanair-toestel met de dissidente journalist Roman Protasevitsj waren al aangekondigd. Ze kregen maandag de zegen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU.

De 78 gestrafte Belarussen mogen de EU niet meer in en kunnen niet meer bij eventuele in de unie ondergebrachte tegoeden. De sanctielijst voor Belarus telt nu 166 personen en vijftien organisaties en bedrijven. De EU wil de bedrijven raken omdat het regime van president Aleksandr Loekasjenko daarmee zijn geld verdient.

Inkomsten van Loekasjenko

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en haar collega's werden het maandag ook eens over economische sancties, die de inkomsten van Loekasjenko nog harder moeten treffen. "Die worden nog uitgewerkt, steeds indachtig de bevolking, dat zij niet de prijs gaan betalen voor de keuzes die het regime maakt." Ook sommige Nederlandse bedrijven en burgers zouden die sancties kunnen gaan voelen, erkent Kaag.

Tegelijkertijd met Europa kwamen ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada met maatregelen tegen Minsk, net als eerder. Washington richt zijn vizier op zestien personen en vijf organisaties of bedrijven. Bij de instanties die op de zwarte lijst zijn gekomen, gaat het onder meer om het Staatsveiligheidscomité van het land en de hoofdafdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken die zich bezighoudt met de bestrijding van georganiseerde misdaad en corruptie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.