Turbulente start bij oprichting Haarlemse afdeling BIJ1. Nieuw verkozen bestuurslid Els Holthuis ruimt meteen het veld

Max Sipkes
Haarlem

De nieuwe politieke partij BIJ1 vestigt zich nu ook in Haarlem. De partij heeft een lokale afdeling opgericht. Vorige week is tijdens een ledenvergadering een bestuur verkozen.

De uitkomst daarvan viel de initiatiefnemers van het Haarlemse BIJ1 rauw op het dak en was niet unaniem naar de zin van de commissie, die zich ’de kerngroep’ noemt. Die greep in waarop het verkozen bestuurslid Els Holthuis zondag het veld ruimde.

Alle kandidaat-bestuursleden doorliepen een sollicitatieprocedure. Wie daar doorheen kwam werd aan de leden ter verkiezing voorgelegd. Els Holthuis heeft bestuurlijke ervaring als secretaris bij het COC-Kennemerland en werd ook daarom voor BIJ1 verkozen. Tot schrik van enkele leden van de kerngroep. Die hadden liever een ’transgendervrouw’ verkozen gezien dan de ’heteroseksuele witte’ Holthuis.

Er volgden vorige week gesprekken met Els Holthuis. „Die waren erop gericht dat ik me terug zou trekken”, zegt ze. „Ik wist eigenlijk niet wat me overkwam. Want ik omarm het streven van de partij naar volledige gelijkheid, ongeacht ras of geaardheid. Nu zie ik een ontwikkeling die me best zwaar valt. BIJ1 wil een ledenpartij zijn maar de leden maken dus nog niet de dienst uit.”

In een schriftelijke reactie gaat de kerngroep niet op de gang van zaken in. „Op dit moment proberen we eerst zelf alle informatie boven tafel te krijgen, en hebben we het landelijk bestuur van BIJ1 gevraagd ons daarin te begeleiden. Deze week worden met alle betrokkenen onder leiding van het landelijke bestuur gesprekken gevoerd.” De Haarlemse afdeling belooft na die gesprekken openheid van zaken te geven.

BIJ1 heeft sinds de afgelopen verkiezingen één zetel in de Tweede Kamer. De partij staat onder leiding van Sylvana Simons, die zich richt op het tegengaan van racisme, discriminatie en xenofobie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.