Rekenkamer: toezicht op miljoenen voor BES-eilanden niet op orde

ANP Producties | Bron: ANP

De Tweede Kamer ontvangt onvolledige of onbetrouwbare informatie over miljoenen euro's die naar Bonaire, Saba en Sint-Eustatius gaan. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën konden na vragen van de Algemene Rekenkamer geen overzicht geven van alle zogeheten bijzondere uitkeringen aan de BES-eilanden. Dat zijn eenmalige bijdragen, bijvoorbeeld voor de bouw van een bibliotheek of het verbeteren van de kinderopvang.

Tussen 2011 en 2019 zouden verschillende ministeries ruim 176 miljoen euro aan bijzondere uitkeringen hebben verstrekt. Het parlement heeft geen informatie gekregen over wat er met dit geld bereikt is. De ministeries zouden het overzicht niet hebben en de informatie die wel naar de Kamer is gestuurd niet goed kunnen onderbouwen. Dit zouden ze wel moeten kunnen, vindt de Rekenkamer.

Deels lukt het de ministeries niet omdat Bonaire en Sint-Eustatius de verantwoording zelf niet op orde hebben en dus geen volledige informatie kunnen aanleveren. Jaarrekeningen zouden regelmatig te laat bij de eilandsraad worden ingediend, vaak zonder de juiste verantwoording of accountantsverklaring. Op Saba gaat het overwegend wel goed. De Rekenkamer adviseert dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de eilanden beter helpt met het financiële beheer.

De BES-eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn autonome landen binnen het Koninkrijk.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.