Petities: laat multimiljardair Bezos vooral in de ruimte blijven

ANP Producties | Bron: ANP

De geplande ruimtereis van multimiljardair Jeff Bezos heeft meerdere petities uitgelokt van mensen die vermoedelijk geen fan zijn van de Amazon-oprichter. Op internet hebben zo'n 120.000 mensen getekend voor acties waarin wordt opgeroepen de zakenman niet te laten terugkeren naar de aarde.

Bezos maakte onlangs bekend dat hij volgende maand meegaat met de eerste bemande vlucht van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. "Sinds ik vijf jaar oud ben, heb ik gedroomd over een reis naar de ruimte. Op 20 juli ga ik ook daadwerkelijk op zo'n reis, samen met mijn broer", vertelde de rijkste persoon op aarde op Instagram.

Die aankondiging leidde tot de petitie "sta niet toe dat Jeff Bezos terugkeert naar de aarde" op de website Change.org. Daar was woensdagmiddag al bijna 100.000 keer voor getekend. "Miljardairs zouden niet moeten bestaan. Niet op aarde en niet in de ruimte", schrijft bedenker 'Ric G'. "Maar als ze tot dat laatste besluiten, moeten ze daar ook vooral blijven."

Stripfiguur

Een tweede petitie met vergelijkbare naam kreeg de steun van bijna 22.000 mensen op de site. "Jeff Bezos is eigenlijk Lex Luthor, vermomd als de vermeende eigenaar van een zeer succesvolle verkoopsite op internet", luidt de omschrijving, waarin Bezos wordt vergeleken met de fictieve en kale aartsvijand van stripheld Superman.

Bezos heeft een geschat vermogen van ruim 200 miljard dollar en kreeg de afgelopen jaren onder meer kritiek omdat hij veel geld pompt in zijn ruimtevaartbedrijf. Dat noemt hij zijn belangrijkste werk. Critici stellen dat hij zijn fortuin bijvoorbeeld ook in onderwijs zou kunnen steken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.