78.000 afspraken gemaakt voor prik met Janssen-vaccin

ANP Producties | Bron: ANP

Het is woensdag 78.000 mensen gelukt een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat woensdagochtend daarvoor in gebruik werd genomen, was aanvankelijk nauwelijks bereikbaar doordat zoveel mensen tegelijk probeerden een afspraak te regelen.

Het telefoonnummer kreeg 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat betekent dat de gemiddelde beller ruim twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen. Van de eerste 50.000 gemaakte afspraken waren er 42.000 voor mensen die zijn geboren in 1990 of daarna. De oudste persoon met een afspraak komt uit 1925, meldt de GGD.

Voorlopig kunnen 200.000 mensen een afspraak maken. Als die ruimte is volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Als Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. "Dit biedt geen garantie dat ze binnenkort gevaccineerd worden. Daarom adviseren we mensen nadrukkelijk om hun afspraak voor Pfizer/BioNTech of voor Moderna te laten staan, of daar een afspraak voor te maken. Ze kunnen dat later alsnog omboeken naar Janssen. Wed op twee paarden", zegt GGD GHOR Nederland.

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. De eerste mensen die nu een afspraak hebben gemaakt, worden vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Met de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.