Het EK is voorbij voor Oranje na deceptie tegen Tsjechië [video]

ANP
BOEDAPEST

Het EK is voor het Nederlands elftal op een mislukking uitgelopen. Oranje startte de Europese eindronde met een ambitieuze doelstelling de halve eindstrijd te bereiken. Maar na drie gewonnen groepswedstrijden was Tsjechië, de nummer 40 van de wereldranglijst, in de achtste finales te sterk (0-2).

De beslissing viel na rust. Eerst verzuimde Donyell Malen een vrije doortocht naar het Tsjechische doel te bekronen met de openingstreffer. Drie minuten later moest Oranje verder met tien man. Matthijs de Ligt gleed uit en kreeg de bal tegen een hand voordat Patrik Schick gevaarlijk kon worden.

De Russische arbiter Sergei Karasev trok aanvankelijk een gele prent maar koos alsnog voor een rode kaart nadat hij door de videoscheidsrechter naar de kant was geroepen.

Met een man minder hield Oranje 13 minuten stand. Daarna verkeek doelman Maarten Stekelenburg zich een beetje op een hoekschop en kon Tomás Holes de score openen (0-1). Bondscoach Frank de Boer haalde direct na de rode kaart al Malen naar de kant voor Quincy Promes, een wissel die veel Oranjefans in de Puskás Aréna verbaasde.

Eenmaal op achterstand bracht hij met Wout Weghorst een extra aanvaller. Het mocht allemaal niet baten. Schick tekende in de 81e minuut voor de 0-2. Dat was alweer zijn vierde treffer van het toernooi.

Na drie overwinningen in de groepsfase dacht Oranje aan de goede kant van het speelschema te zitten, met een mogelijke kwartfinale tegen Denemarken in het verschiet. Maar Nederland kon tegen de Tsjechen onvoldoende duidelijk maken waarom optimisten dachten dat de rode loper naar de halve finales al was uitgerold. Oranje opende sterk in een uitverkochte Puskás Aréna die herinnerde aan tijden van voor de uitbraak van het coronavirus.

Malen startte naast Depay voorin en De Roon keerde terug op het middenveld. Het had er in de openingsfase even van weg dat Tsjechië overlopen zou worden. Maar het overwicht van Nederland leverde vooral hoekschoppen op, voor rust zes in totaal. Depay speelde ongelukkig maar leidde vlak voor rust wel de eerste serieuze kans van zijn ploeg in. Patrick van Aanholt zag kennelijk niet van hoeveel vrijheid hij genoot en schoot gehaast naast.

Tsjechië beperkte zich vooral tot verdedigen en haalde in de 52e minuut opgelucht adem na de enorme kans die Malen kreeg. De Tsjechen wonnen aan vertrouwen na de rode kaart van De Ligt en beslisten de achtste finales eigenlijk vrij eenvoudig met twee treffers. Oranje mag zich na de zomer op het kwalificatietoernooi voor het WK in Qatar concentreren. Het contract van bondscoach De Boer loopt tot die mondiale eindronde, maar de komende weken zal zijn functioneren waarschijnlijk wel geëvalueerd worden.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen