Strandfeesten losgebarsten op Bloemendaal aan Zee: ’Stond de muziek altijd zo hard? Ik ben het niet meer gewend’

© Foto United Photos/Laurens Bosch

Jiska Kroon
Bloemendaal

Nachtclubs gooiden vorig weekend hun deuren al open, dit weekend zijn eendaagse buitenevenementen weer toegestaan.

In verschillende strandtenten in de regio vonden feesten plaats, waaronder Bronze Beach in Bloemendaal aan Zee. Op het uitverkochte nieuwe feest Joy vierden 1800 bezoekers zaterdag dat evenementen weer mogen. Daarmee is het strandseizoen officieel losgebarsten.

Op de parkeerplaats van Bloemendaal aan Zee klinken de dreunende bassen van de verschillende strandfeesten zaterdagavond als vanouds. Een bonte verzameling van uitgelaten jongeren loopt over de boulevard. Bij beachclub Later aan Zee galmen afrobeats door de lucht.

Even verderop, bij Bronze Beach, dansen bezoekers alsof corona nooit heeft bestaan. Vanwege de verplichte toegangstesten is de anderhalve meter afstand komen te vervallen en is het dragen van een mondkapje niet nodig. „Het lijkt wel alsof we in een tijdmachine zijn gestapt en weer in 2019 zijn beland”, roept een dansend meisje in een glitterbroek uitgelaten.

Wennen

Toch is het voor sommigen ook nog even wennen. De Amsterdamse Chloe (34) kijkt bij binnenkomst verbaasd om zich heen. „Even alle prikkels verwerken hoor, wat is het druk! En stond de muziek altijd al zo hard? Ik ben het niet meer gewend, wat stom dat ik mijn oordoppen ben vergeten”, schreeuwt ze om boven de muziek uit te komen.

Alvorens bezoekers binnen zijn, staan ze voor de deur, gewapend met een negatieve testuitslag, ID-bewijs – om te voorkomen dat bezoekers kunnen frauderen met de testuitslag - en ticket. Medewerkers controleren eerst de testuitslag via de CoronaCheck-app, daarna het entreebewijs waarop bezoekers tot slot worden gefouilleerd. De rij is door de verschillende handelingen wat langer dan normaal, maar dat lijkt niemand te interesseren. „Eindelijk, we mogen weer”, klinkt het vanuit de rij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Organisator Michael van der Lee (35) loopt bij de entree wat nerveus heen en weer.

„Ik heb extra personeel ingehuurd om te zorgen voor een goede doorstroom, maar je zult altijd zien dat het een eerste keer niet helemaal vlekkeloos verloopt. Omdat we maanden geleden nog niet zeker wisten of het feest ook echt door mocht gaan, hebben we bezoekers alleen een aanbetaling laten doen. Toen bekend werd dat evenementen weer zijn toegestaan, moest het restant worden betaald. Sommige bezoekers zijn dit vergeten, waardoor er een kleine vertraging bij de ingang ontstaat.”

Coronatoegangsbewijs

Haarlemmer Joost (43) heeft inmiddels één vaccinatie gehad en is vrijdagmiddag bij het Pannenkoekenparadijs aan het Reinaldapad in Haarlem getest. Anders dan vorig weekend, toen het gratis Testen voor Toegang op veel plekken voor chaos zorgde, verliep de test van Joost zonder problemen. „Ik stond niet lang in de rij en met een uur had ik mijn uitslag: negatief. Ik kijk er al een jaar naar uit om weer op een feest te staan.”

„Ben jij eigenlijk gevaccineerd?”, lijkt voor sommigen dé openingszin van het jaar. Anderen ontwijken het gesprek angstvallig. „Ik twijfel nog of ik mij laat vaccineren. Sommige vrienden vinden mijn keuze egoïstisch. Maar het voelt gewoon niet goed om mij als gezonde dertiger te laten inenten, al besef ik ook dat we met elkaar moeten zorgen voor groepsimmuniteit. Het argument ’omdat ik dan weer naar een feestje kan zonder mij te laten testen’ vind ik maar slecht”, zegt een bezoeker die niet met haar naam in de krant wil.

Zielsgelukkig

Van der Lee heeft zijn vraagtekens bij de bereidwilligheid van bezoekers om te blijven testen voor toegang. „Kijk, nu is iedereen nog zielsgelukkig omdat ze weer naar een feest mogen. Ze nemen daarom vrijwel alles voor lief. Over een paar weken slaat dat gevoel misschien wel om in weerstand, zodra de nieuwigheid eraf is. Het verplicht testen voor een evenement haalt de spontaniteit eraf, daarbij heb je er ook niet altijd tijd voor.”

De Amsterdammer is zelf heel blij om na een jaar duimdraaien weer aan het werk te zijn. „Ik organiseer tot tenminste eind oktober elk weekend een evenement. Veel zijn er al uitverkocht, toch merk je dat mensen nog voorzichtig zijn. Je wel of niet laten vaccineren, zorgt soms ook voor wat verdeeldheid onder vrienden.”

De muziek verbindt bezoekers in ieder geval op het feest. Op de eerste editie van Joy draaien verschillende dj’s zoals Wouter S, Prunk en Joey Daniel deephouse en techhouse op twee podia. Binnen staat de Amsterdamse dj Ramon Rivé met een grote glimlach achter de dj booth. „Lekker man, dat we weer mogen. Het is zo fijn om weer met zoveel mensen samen te zijn.”

Ook een van de barmannen staat zichtbaar te genieten, terwijl hij druk is met de drankverkoop. Met zijn onderarm wrijft hij het zweet van zijn voorhoofd. „Er zijn zoveel mooie vrouwen binnen, ik krijg het er warm van.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto United Photos/Laurens Bosch

Versiertrucs

Het feest is voor velen een weerzien van bekenden. Hier en daar worden ook nieuwe contacten opgedaan. Een enthousiaste Amsterdammer oefent op een vrouwelijke bezoeker of hij zijn versiertrucs niet is verleerd door de verschillende lockdowns. Al snel heeft hij beet en slaat haar nummer op. „Heerlijk om weer in real life nieuwe mensen te ontmoeten, nu hoef ik tenminste niet meer op die ellendige dating apps.”

Ook bewaker Marco (51) uit Den Haag kan niet ontkennen dat hij geniet van het vrouwelijk schoon om zich heen. Doordeweeks zit hij als vrachtwagenchauffeur op de weg, in de weekenden ruilt hij het voertuig in voor zijn baan als beveiliger. „Maar alleen op evenementen die ik zelf ook leuk vind hoor.” En of er ongeregeldheden zijn op het feest? „Je kunt merken dat iedereen gigantisch blij is om weer op een feest te zijn, het verloopt allemaal heel lieflijk.”

Champagne

Ondanks de slechte weersvoorspellingen, valt er alleen rond acht uur een klein buitje. Bezoekers dansen binnen in de strandtent en buiten onder een stretchtent ongestoord verder. Op de grond, tegen de schutting, zijn twee vriendinnen druk met elkaar in gesprek. De derde vriendin staart wat verward voor zich uit. „Ze gaat even iets te hard, te vroeg op de avond gepiekt”, zegt haar vriendin, die haar snel even een knuffel geeft. „We zijn niks meer gewend hé, na een jaar thuiszitten”, grapt ze vervolgens.

Van der Lee laat zich later op de avond steeds vaker zien en doet ook voorzichtig een dansje mee achter de dj booth op het buitenpodium. Als het feest ten einde loopt, opent hij een fles champagne. „Afgelopen jaar voelde soms zo uitzichtloos, het is bijna onwerkelijk om weer aan het werk te zijn.”

Hij wijst naar alle blije gezichten: „Hier doe je het voor. De dansvloer is weer tot leven gekomen”, zegt hij euforisch. Of hij bang is voor een uitbraak zoals in Enschede afgelopen weekend, waarbij een vriendengroep massaal positief testte na een avondje stappen in discotheek Aspen Valley?

„Ik zou de uitbraak in Enschede graag in perspectief willen plaatsen. Honderdduizenden mensen zijn vorig weekend op verschillende plekken op stap geweest, vooralsnog zijn er verder geen grote uitbraken geconstateerd.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.