Een dag voor hij wordt neergeschoten kijkt Peter R. de Vries hoopvol de zaal in. ’Het is belangrijk dat we de aandacht op Tanja Groen blijven vestigen’

Peter R. de Vries kijkt de zaal in in Pand Raak te Schagen.© Foto Nick Maarsen

Cas Broxterman
Schagen

Hoopvol kijkt Peter R. de Vries de zaal in. Hij spreekt vlak naast een scherm waarop het gezicht te zien is van de al ruim 27 jaar vermiste Schagense Tanja Groen. „Het is belangrijk dat we de aandacht op Tanja blijven vestigen.”

Maandagmiddag in Pand Raak, Schagen: een van de laatste publieke optredens van De Vries voordat hij een dag later in Amsterdam wordt neergeschoten.

De misdaadverslaggever gaat voorop in de strijd om te achterhalen wat er met de vermiste Tanja Groen gebeurd is. Al jaren. Hij vertelt deze keer bijvoorbeeld aan veertien regionale ondernemers en beleidsmakers in de zaal over zijn band met de ouders. Hoe hij in de beginjaren van de vermissing in een helikopter over Limburg vloog om het gebied in kaart te brengen waar studente Tanja het laatst werd gezien; Tanja’s moeder zat naast hem. In de jaren erna bleef hij altijd contact houden, niet eens per se vanwege zijn rol als misdaadverslaggever.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een groep ondernemers en beleidsbepalers heeft de aandacht bij het verhaal van Peter R. de Vries.© Foto Nick Maarsen

Hij werd een vertrouwenspersoon van de familie. Iemand die zich ook emotioneel betrokken voelde bij de nog altijd niet opgeloste vermissingszaak. Want na bijna 28 jaar nog steeds niet weten wat je dochter is overgekomen, dat gun je niemand.

Miljoen

De Vries spreekt de ondernemers en beleidsmakers toe in de hoop dat ze hun steentje willen bijdragen aan Stichting De Gouden Tip. Hij wil een miljoen euro ophalen om ervoor te zorgen dat mensen die mogelijk iets gezien hebben voor dat geld tóch hun mond opentrekken. Zelf ontvangt hij geen cent voor de werkzaamheden die hij voor Stichting De Gouden Tip verricht. Met de bijeenkomst wil hij de ondernemers, beleidsmakers en inwoners van Schagen bewegen om een steentje bij te dragen aan het miljoen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Peter R. de Vries met naast hem het scherm waar het gezicht van Tanja Groen op wordt getoond.© Foto Nick Maarsen

Humor

De sfeer is ontspannen. Geen beveiliging in de zaal. De Vries spreekt met humor. Ontspannen. Over zijn belangeloze inzet: „ „Dat is belangrijk om te zeggen in deze tijd, want u denkt waarschijnlijk meteen aan Sywert van Lienden.” Maar ook ferm, zoals hij dat zo goed kan. Richting zijn toehoorders: „Of het nou scholen, sportverenigingen of buurthuizen zijn; ik hoop dat iedereen iets gaat oppakken. Al zou het bij wijze van spreken oud papier ophalen zijn. Het is belangrijk dat we de aandacht op Tanja blijven vestigen.”

De teller voor De Gouden Tip staat die middag op circa 240.000 euro. De Vries wist al meer dan tienduizend mensen te bewegen om een donatie te doen.

Lees ook: Peter R. de Vries roept mensen uit de regio Schagen op om in actie te komen voor Tanja Groen: ’Al zou het bij wijze van spreken met oud papier ophalen zijn’

© Foto Nick Maarsen

© Foto Nick Maarsen

Lees ook: Peter R. de Vries vecht voor zijn leven na schietincident in Amsterdam, drie verdachten aangehouden

Lees ook: Vader Tanja Groen: ’Verschrikkelijk wat er met Peter R. de Vries is gebeurd’

Lees ook: Kees van der Spek zag Peter R. de Vries vaker dan zijn vrouw: ’Zit nu in buitenlandse hotelkamer voor me uit te staren, dit is verschrikkelijk’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.