Geen olympisch dorp maar vakantiepark voor baanwielrenner Matthijs Büchli

Matthijs Büchli.

Matthijs Büchli.© Archieffoto ANP

Matthijs Büchli

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De krant volgt baanwielrenner Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid tijdens zijn voorbereiding.

,,Het prettige van een trainingskamp in Zwitserland is dat in Grenchen het krachthonk, het hotel en de wielerbaan zich allemaal in hetzelfde gebouw bevinden. Het staat vooral in het teken van specifieke teamsprinttraining. We doen dat dan met diverse variaties. Een vliegende start, een staande start zoals in de wedstrijd, of juist alleen het doorversnellen. We doen dit hier ook voor het eerst met al ons wedstrijdmateriaal, de pakken, helmen, wielen, alles hetzelfde zoals we straks in Izu zullen doen.

Een prettige bijkomstigheid van de wielerbaan in Grenchen is dat hij qua geometrie heel erg lijkt op die van Izu. Beide liggen op 400 meter en zijn ontworpen door dezelfde architect. De temperatuur is eveneens 28 graden. Het enige echte verschil straks in Japan zal de hogere luchtvochtigheid zijn.

In tegenstelling tot de tijd die we stoppen in de teamsprint trainen we niet specifiek op de keirin. Harrie Lavreysen en ik komen daarop uit, maar tegen elkaar racen heeft hier geen zin. De verzetten van de teamsprint zijn echter vrijwel hetzelfde, dus de fysieke inspanningen die we met de teamsprint doen, komen aardig overeen met die van de keirin.

Het gemis aan wedstrijdritme heeft iedereen. Net zoals het feit dat de aanloop naar het toernooi niet ideaal is. Ik heb veel opnames van oude wedstrijden nagekeken. Dat is het enige referentiemateriaal dat ik heb.

Ik ben nu klaar met wachten. We gaan de 25e naar Japan en verblijven niet in het olympisch dorp. Omdat Izu 150 kilometer bij Tokio vandaan is, verblijven we in een vakantiepark vlakbij de baan. Een klein Olympisch dorp, waar de mountainbikers en de baanwielrenners verblijven.

Ik begin op dinsdag 3 augustus met de teamsprint. Dat toernooi wordt op een dag afgewerkt. Daarna gaat de knop om richting de keirinraces in het weekeinde. Zaterdagmiddag de voorrondes en zondagochtend, midden in de nacht in Nederland, de finale. Succes met wakker blijven. Ik ga m’n best doen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen