Herdenking massamoord Srebrenica in NL en Bosnië-Herzegovina

ANP Producties | Bron: ANP

De massamoord in Srebrenica, 26 jaar geleden, wordt zondag herdacht in Den Haag. Vanwege het coronavirus is de herdenking ook dit jaar weer te volgen via een livestream. Zoals elk jaar worden namen van slachtoffers genoemd. Ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, houdt een toespraak.

De slachtoffers worden herdacht sinds 1997 op 11 juli. Ook in Bosnië-Herzegovina wordt in Potocari, een dorp net buiten Srebrenica waar de Nederlandse VN-blauwhelmen van Dutchbat hun basis hadden, stilgestaan bij de gruwelijkheden. Daar is ook de herdenkingsbegraafplaats waar vele slachtoffers liggen begraven.

Srebrenica geldt als een van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis en de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat beschermden de enclave Srebrenica tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië in 1995 en zagen toe hoe Bosnisch-Servische troepen de enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan 8000 van hen werden vermoord. De lichamen verdwenen in massagraven.

Tijdens de herdenking toen, 25 jaar na dato, zei premier Mark Rutte wel dat Nederland een diepe band voelt met de mensen van Srebrenica. "Met u en met uw geliefden, die - tot onze spijt - niet konden worden beschermd. We buigen in stilte het hoofd."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.