Multimiljardair Branson vliegt in eigen raket naar de ruimte

ANP Producties | Bron: ANP

De Britse multimiljardair Richard Branson is in zijn eigen raket naar de ruimte gevlogen. De zakenman, die over een week 71 wordt, schrijft daarmee geschiedenis. Hij vertrok vanaf een basis in de Amerikaanse staat New Mexico, ruim 1,5 uur later dan gepland door slecht weer.

Branson maakt een testvlucht met een ruimteschip van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic, waarmee hij ruimtevluchten wil aanbieden. Volgend jaar moet het 'ruimtetoerisme' dan echt beginnen voor iedereen die het zich kan veroorloven.

Een speciaal transportvliegtuig bracht het ruimteschip VVS Unity op 15 kilometer hoogte. Vandaar ging de Unity op eigen kracht naar ruim 80 kilometer boven de aarde.

Twee piloten

Het rakettoestel wordt gevlogen door twee piloten. Branson en drie van zijn naaste medewerkers zijn passagiers. Virgin Galactic noemt het een van de laatste testvluchten.

Branson en de rest vlogen naar de rand van de dampkring en waren daar een paar minuten gewichtloos. Ze zagen de kromming van de aarde en de grens tussen de planeet en de oneindigheid van het heelal.

Miljardairs

Als de missie slaagt en Branson veilig terugkeert, verslaat hij twee andere miljardairs in de race naar de ruimte. Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, wil over ongeveer een week een ruimtevlucht maken met een toestel van zijn bedrijf Blue Origin. Elon Musk (PayPal, Tesla) wil ook toeristische ruimtevluchten verkopen met zijn bedrijf SpaceX.

De reis is niet zonder gevaar. In 2014 crashte een testtoestel van Virgin Galactic. De copiloot, die om het leven kwam, had bij het opstijgen een verkeerde schakel omgezet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.