Hugo de Jonge trok zich terug, Pieter Omtzigt ging weg, het CDA-bestuur stapte op, maar Wopke Hoekstra houdt ineens niet meer van doorpakken en zwijgt in alle talen | Commentaar

Rens Koldenhof

Het partijbestuur van het CDA liet er zaterdag geen gras over groeien. Een paar minuten nadat waarnemend voorzitter het evaluatierapport van de verkiezingen in ontvangst nam, trad het voltallige bestuur af. Met uitzondering van Marnix van Rij, die de al eerder opgestapte voorzitter Rutger Ploum na de verkiezingen verving. Het soort daadkracht waar het in de aanloop van de verkiezingen aan ontbrak.

Het CDA verloor de verkiezingen van zichzelf, oordeelt de evaluatiecommissie onder leiding van CDA-burgemeester Liesbeth Spies. De partij ging ten onder aan onderlinge strijd van partijbonzen die vooral met hun eigen belang bezig waren. De verdeeldheid leidde tot het voortijdig afhaken van Hugo de Jonge. Maar omdat hij niet werd opgevolgd door zijn running mate Pieter Omtzigt - die tijdens de lijsttrekkersverkiezingen maar een handjevol minder stemmen kreeg dan De Jonge - maar door Wopke Hoekstra, die eerder had afgezien van de nummer één positie, keerde de eenheid niet terug.

Hoekstra nam de touwtjes in handen na het vertrek van De Jonge, maar verzuimde te kijken of die nog met iets verbonden waren. Het partijprogramma Zij aan Zij werd ingeruild voor een nieuwe door Hoekstra ingebrachte slogan: Nu Doorpakken. Dat werd niet begrepen door de achterban, oordeelt Spies. Ze adviseert de partij alsnog terug te keren naar de eerdere Zij aan Zij-visie. Een ommezwaai waar Hoekstra zich nu wel bij thuis zegt te voelen, getuige zijn uitlatingen op sociale media. Maar Zij aan Zij met Pieter Omtzigt zit er niet meer in. Het Kamerlid stapte eerder zwaar teleurgesteld op en de partij houdt sindsdien de adem in of de populaire volksvertegenwoordiger voor zichzelf gaat beginnen. Een flink deel van de achterban zou hem weleens kunnen volgen. En dat terwijl de partij ook niet meer vast kan rekenen op de agrarische aanhang nu voorzichtig wordt toegegeven dat de sector de komende jaren een forse stap terug zal moeten doen.

Volgens de commissie Spies dragen partijvoorzitter Ploum en partijleider Hoekstra de verantwoording voor het verkiezingsdebacle. Het is daarom opmerkelijk dat Hoekstra zich in stilzwijgen hult. De minister is in Venetië voor de G20. Soms kan het goed uitkomen, zo’n functie elders.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.