Duizenden Georgiërs eisen vertrek regering na dood cameraman

ANP Producties | Bron: ANP

Duizenden mensen zijn in Georgië de straat opgegaan om het vertrek van de regering te eisen nadat een cameraman was overleden. Die bezweek zondag aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een mishandeling door een extreemrechtse groepering tijdens een LHBTI-mars in de hoofdstad Tbilisi. Premier Irakli Garibasjvili had zich uitgesproken tegen de Pride-mars.

Zijn werkgever, tv-zender Pirveli, meldde dat Aleksandr Lasjkarava dood in zijn bed was gevonden. Hij was maandag mishandeld door een groep die betoogde tegen een Pride-mars die LHBTI-activisten wilden houden bij het parlement van het Kaukasische, christelijk-orthodoxe land.

Door het geweld zagen de LHBTI-activisten zich genoodzaakt de mars te schrappen. Ruim vijftig journalisten werden aangevallen door tegenstanders van de LHBTI-actie. De 37-jarige Lasjkarava liep ernstige botbreuken in het gezicht op. Premier Irakli Garibasjvili kreeg kritiek voor zijn opmerking dat de tocht "onacceptabel voor een groot deel van de samenleving" zou zijn.

Onderzoek gestart

Onder meer persorganisatie Reporters Without Borders beschuldigde de Georgische autoriteiten van passiviteit en stelde dat de politie had nagelaten de journalisten te beschermen. De VS en de EU hebben de aanvallen op journalisten veroordeeld en opgeroepen de daders te berechten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten een onderzoek naar de dood van Lasjkarava te zijn begonnen. Premier Garibasjvili heeft zijn familie en collega’s gecondoleerd. Hij had het op Facebook over een "ongelooflijke tragedie".

Garibasjvili

Mensenrechtenactivisten en oppositieleden nemen daarmee geen genoegen en eisen het vertrek van premier Garibasjvili. Zijn partij Georgische Droom is volgens hen medeverantwoordelijk voor geweld tegen onafhankelijke journalisten.

Zondagavond hadden zich 8000 mensen verzameld bij het parlement.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.