Sparks berooft Olympia Haarlem van koppositie door driemaal te winnen

Rob Spierenburg
Haarlem

Na het EK in Italië is de focus in het softbal weer gericht op de titelstrijd in de hoofdklasse. Door op zaterdag en zondag drie van de vier wedstrijden te winnen, nam Sparks de koppositie over van Olympia Haarlem dat zaterdag in eigen huis Quick Amersfoort tweemaal versloeg: 12-1 en 14-1.

Zoals zo vaak was het voor de internationals schakelen geblazen na de intensieve twee weken met Oranje. Vooral Sparks miste in de zaterdagse dubbel tegen Tex Town Tigers de scherpte die het team de voorbije maanden zo sterk maakte. Het matte spel van de thuisploeg leverde na drie innings een 0-3 achterstand op. De twee runs die de ploeg uit Enschede in de derde inning scoorde, deden coach Peter van Dalen van Sparks zichtbaar pijn. Sterker nog; hij schoot in de korte pauze in de aanloop naar het vierde bedrijf verbaal snoeihard uit zijn slof.

,,Ja, dat moest even’’, lichtte Van Dalen zijn donderspeech toe. Aanleiding voor het moment waarop de coach ‘uit zijn plaat ging’, was een gedropte vangbal na miscommunicatie tussen Suka van Gurp op het tweede honk en rechtsvelder Ismay Poot.

De één dacht dat de ander enzovoort, enzovoort. ,,Voor de wedstrijd spraken wij dergelijke situaties nog door. En dan krijg je dit!’’ De twee honken die Tex Town Tigers door de blunder bereikte werden direct weer leeg geslagen door Nadine Marinus: 0-3.

Met een goed op dreef zijnde pitcher Lindsey Meadows had Tex Town Tigers Sparks in een houdgreep. Die verslapte volledig na een mislukt dubbelspel van de Tukkers. Met Maxime van Dalen op het eerste honk, liet Lorraine Kieft een makkelijk te verwerken bal van haar knuppel komen. In plaats eerst Kieft uit te gooien en vervolgens te kijken of ook Van Dalen kan worden opgeruimd, werd direct gekozen voor het tweede honk. De slap gegooide bal arriveerde te laat zodat zowel Van Dalen als Kieft veilig op de honken kwam.

Het hoofdklasse onwaardige gestuntel werd extra pijnlijk na een geslaagde tweehonkslag van Dervica Mutic die tot de 2-3 leidde. Even later kreeg Sparks een derde run cadeau door een snoeiharde mislukte aangooi richting het derde honk. Mutic was zelfs kruipend op tijd thuis gekomen. In de vijfde inning stelde Riangela Flanegin met een tweehonkslag Suka van Gurp in staat tot het scoren van, wat later zou blijken, de winnende 4-3.

De donderpreek van coach Van Dalen was in het tweede duel uitgewerkt, want Sparks ging er kansloos af met 1-8. Ook in de zondagse dubbel tegen Roef ging het bij de ploeg uit Haarlem-Noord niet vanzelf. ,,Het is momenteel allemaal wat minder’’, erkende de coach ,,Als je dan evengoed met 5-4 en 4-3 wint van Roef, dan doe je het toch gewoon goed.’’

Hoofddorp Pioniers (tegen Amsterdam Pirates en Quick Amersfoort) en Onze Gezellen (tegen Roef en Amsterdam Pirates) hielden aan hun twee gespeelde dubbels geen punten over.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen