Netanyahu en gezin verlaten na 12 jaar ambtswoning in Jeruzalem

ANP Producties | Bron: ANP

De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu en zijn gezin hebben kort na middernacht de ambtswoning in Jeruzalem verlaten. Dat heeft een woordvoerder van Netanyahu zondag gezegd. De voorman van de rechtse Likud-partij moet plaatsmaken voor zijn opvolger, de rechtse nationalist Naftali Bennett. Die gaat het land twee jaar leiden.

De nieuwe regering met Bennett is een maand geleden beëdigd. De anti-Netanyahu-coalitie telt acht partijen die samen 61 van de 120 zetels hebben in de Knesset, zoals het parlement heet. Na Bennett, een techmiljonair en voormalig minister van Defensie treedt zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, in 2023 aan als minister-president.

Volgens Israëlische media had Netanyahu niet veel trek om snel na de beëdiging van de nieuwe regering uit de ambtswoning te vertrekken. Hij zou nog wat tijd nodig hebben om zijn spullen te pakken. De krant Haaretz meldde dat Bennett Netanyahu en zijn gezin die tijd gunde.

Israëlische media meldden dat Bennett vier dagen per week in de ambtswoning in Jeruzalem zal verblijven. Zijn gezin zou in Raänana in de buurt van Tel Aviv blijven wonen.

Netanyahu was premier van Israël in de periodes 1996-1999 en 2009-2021.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.