Waarom Toine van Huizen een avontuur bij FC Dordrecht verkiest boven Telstar: ’Telstar zit in mijn hart maar de voorwaarden zijn hier beter’

Velsen-Zuid

Bij Telstar zijn veel supporters verbaasd en teleurgesteld dat Toine van Huizen niet naar Telstar maar naar FC Dordrecht gaat. De 31-jarige verdediger, die in twee periodes Telstar tot publiekslieveling uitgroeide, koos naar eigen zeggen voor de betere voorwaarden.

Van Huizen geeft het meteen toe: ook hij had een tijdje geleden niet verwacht dat hij bij FC Dordrecht, de nummer laatst in de eerste divisie van vorig seizoen, zou tekenen. De handtekening onder een nieuw contract bij De Graafschap was bovendien al gezet. ,,Voorwaarde daarvan was wel dat we zouden promoveren. Ik zou met De Graafschap de eredivisie ingaan. Dat zag er heel rooskleurig uit maar we weten hoe het is afgelopen.”

Nog een jaar in de eerste divisie met De Graafschap bleek geen optie te zijn. ,,Nadat we op de laatste speeldag naast promotie grepen, ben ik met verschillende clubs in gesprek gegaan. Dat zijn clubs uit de eerste divisie die vergelijkbaar zijn met De Graafschap. Uiteindelijk kwam FC Dordrecht. De club wil investeren en stappen zetten. Er waait een frisse wind door de club. Het spreekt mij erg aan en ik denk dat het een goede stap is. Als een van de oudere en meest ervaren spelers kan ik een belangrijke rol spelen.”

Dat Van Huizen niet naar Telstar terugkeert maar kiest voor FC Dordrecht zorgde bij fans van de Velsense club op sociale media maandag voor verbazing. Die club zoekt achterin immers nog een vervanger van de gestopte aanvoerder Frank Korpershoek. Telstar eindigde de laatste seizoenen bovendien boven de club aan de Krommedijk. Van Huizen, die ook voor AZ en Sparta speelde, sprak ook met Telstar. ,,Andries Jonker heeft mij elke week gebeld. We zijn met elkaar in gesprek gegaan. Telstar zit ook in mijn hart, dus ik zag dat wel zitten. Alleen Telstar kon niet dezelfde voorwaarden bieden als FC Dodrecht, zowel sportief als financieel. Ik heb de keuze ook gemaakt met het oog op mijn gezin.”

Om dezelfde reden liet hij een avontuur op Cyprus schieten. ,,We kunnen nu gewoon blijven wonen in Middenbeemster. Ik ga op en neer rijden naar Dordrecht.”

Van Huizen kende twee tumultueuze jaren bij De Graafschap, waar hij een vaste basissspeler was. In het eerste jaar stonden de Superboeren op de tweede promotieplek toen de competitie vanwege de coronacrisis werd afgeblazen. De KNVB besloot om de promotie- en degradatieregeling niet door te voeren. Afgelopen seizoen had De Graafschap in de laatste wedstrijd tegen Helmond Sport aan drie punten genoeg om te promoveren naar de eredivisie. Het bleef steken op een doelpuntloos gelijkspel en werd in de play-offs vervolgens uitgeschakeld door Roda JC.

Van Huizen: ,,Ik denk dat de pijn van die twee gemiste promoties misschien wel nooit helemaal slijt. Ik ben immers ook al 31. Je weet niet of het er nog van komt. Toch zet ik mezelf er weer overheen. Ik heb bovendien een prachtige tijd gehad bij De Graafschap. Ondanks de coronacrisis waren het misschien wel de twee beste seizoenen uit mijn carrière.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen