Grote schoonmaakactie op strand en in zee IJmuiden. Met duikboot ’MAKO’ op zoek naar ’spooknetten’

Healty Seas zamelt spooknetten in.© Foto Cor Kuyvenhoven

Richard Stekelenburg
IJmuiden aan Zee

Een grote strandschoonmaakdag, waar je een bezoek kunt brengen aan een duikboot. Met een ’virtual reality-experience, een visnet-spel en een beelden-expositie’.

Drie organisaties die zich hard maken voor een schonere zee hebben de handen ineen geslagen voor een grote ’beach clean-up’ vrijdagmiddag 23 juli. Het gaat om: Healthy Seas, We Are Nature en Stichting Herpetofauna

Deelnemers worden uitgenodigd om alles te leren over visserijafval, met speciale juttassen samen het strand te ontdoen van zwerfafval en de nieuwste aanwinst van de duikers van Healthy Seas te bezoeken: duikboot ’MAKO’.

Vistuig

Elk jaar wordt 640.000 ton aan vistuig verloren of achtergelaten in zeeën en oceanen. Dat worden ’spooknetten’ genoemd, omdat ze onder water bijna onzichtbaar zijn en daarmee levensbedreigend zijn voor talloze dieren.

Healty Seas is speciaal opgericht om dat probleem te lijf te gaan. Sinds 2013 heeft de organisatie al; meer dan 585 ton afvalnetten ingezameld. Dat doet ze samen met met meer dan tweehonderd vrijwillige duikers van Ghost Diving, meer dan 90 partners in duurzaam ondernemen, en verschillende deelnemers uit de visserijsector wereldwijd. Het hele jaar door worden dit soort zeeschoonmaakacties gehouden, onder meer in de Noordzee, de Adriatische Zee en de Middellandse Zee, maar ook in Nieuw-Zeeland en Egypte.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een juttas van de Grondstofjutters.© Publiciteitsfoto

De teruggewonnen nylon visnetten worden samen met ander nylonafval geregenereerd tot zogenoemd Econyl-garen - die wordt gebruikt voor nieuwe duurzame producten zoals sokken, zwemkleding en tapijten, en meer.

We Are Nature is bekend van onder meer het project Grondstofjutters langs de Nederlandse kust, waarbij strandgangers koffie of een ijsje krijgen wanneer zij een volle juttas inleveren bij een van de deelnemende paviljoens. Stichting Herpetofauna zet zich in voor het welzijn en de leefomgeving van reptielen en amfibieën.

Waar en wanneer

Uitvalsbasis voor alle activiteiten vrijdag 23 juli is strandpaviljoen Makai Beach op het IJmuiderstrand van IJmuiden aan Zee. De actie is van 12.45 tot 16.00 uur.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.