Dodental watersnood België loopt op

ANP Producties | Bron: ANP

Het dodental door de overstromingen in België is opgelopen tot 23, heeft de gouverneur van de provincie Luik Hervé Jamar vrijdag gezegd tegen Belgische media. In zijn provincie kwamen 20 mensen door het noodweer om het leven. Van hen zijn er 6 geïdentificeerd.

Bij de VRT zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat er 19 mensen worden vermist. Ze waarschuwde dat het dodenaantal nog kan oplopen. Met helikopters en drones wordt naar mensen gezocht. Verlinden zei dat de situatie in Limburg kritiek blijft. Een aantal dijken van de Maas kan het water nog maar amper aan. Vooral bij Maaseik is de toestand kritiek.

Alle Maasgemeenten in Limburg kondigden de evacuatie aan van de bewoners van gebieden die worden bedreigd door hoogwater. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog.

In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen. Door het noodweer is het leidingwater in meerdere Waalse gemeenten niet langer drinkbaar.

Koning Filip en koningin Mathilde brengen vrijdagmiddag een bezoek aan het zwaar getroffen Pepinster. De premiers van België, Vlaanderen en Wallonië en minister Verlinden geven vrijdagmiddag een persconferentie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.