Quinsy Gario uit partij BIJ1 gezet

ANP Producties | Bron: ANP

Activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet. Dat heeft het partijbestuur in een mail aan de leden laten weten. Gario stond bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de kandidatenlijst van BIJ1.

Volgens het bestuur kwamen er de afgelopen maanden "signalen" binnen over Gario. Daarna is een advocatenkantoor een onderzoek begonnen. "De bevindingen van het rapport zijn verontrustend" en het "geeft aan dat onze grondbeginselen en een veilige werksituatie in gevaar zijn".

Meer informatie daarover wil een woordvoerder van de partij niet geven. Hij laat weten dat Gario officieel nog bezwaar kan maken tegen de opzegging van zijn lidmaatschap en dat er daarom op dit moment nog sprake is van een schorsing.

Bemiddeling

Volgens het partijbestuur reageert Gario niet op pogingen om tot bemiddeling te komen. "Onze verzoeken om tot contact en mediation te komen, zijn helaas onbeantwoord gebleven", schrijft het bestuur aan de leden.

Gario zegt tegen Trouw echter dat hij officieel nog niks heeft gehoord van de partij. Ook zou hij zijn kant van het verhaal niet hebben kunnen vertellen tegen de onderzoekers. De partij spreekt dat met nadruk tegen.

BIJ1 zit met een zetel in de Tweede Kamer. Partijleider en Kamerlid Sylvana Simons heeft nog niet gereageerd op de zaak. Gario was in 2013 initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme'.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.