Beiaardier Beverwijkse Sint-Agathakerk en yogaleraressen bundelen de krachten voor unieke samenwerking. ’We gaan het gewoon proberen’

Stadsbeiaardier Gerda Peters van Beverwijk.© Foto Gerda Peters

Oscar Spaans
Beverwijk

Wie altijd al vond dat carillonmuziek en yoga een goede combinatie is, moet maandag 26 juli bij de Beverwijkse Sint-Agathakerk zijn. Yogascholen ’Yoga Studio Kokos’ en ’Met liefde en aandacht’ geven een bijzondere les, speciaal aangepast op het carillonconcert dat beiaardier Gerda Peters in de klokkentoren zal opvoeren.

Beide scholen bevinden zich pal naast de kerk aan de Breestraat. Het idee om yoga te combineren met de klanken van het carillon kwam twee jaar geleden spontaan tot stand. Beiaardier Gerda Peters was bezig met een concert terwijl op hetzelfde moment bij de buren een yogales plaatsvond. Peters: „Ik dacht toen: hier moeten we eigenlijk iets mee doen, dit is uniek.”

Ze nam contact op met yogaleraressen Nicolette Datema-Knol en Pauline van Mourik. „Allebei waren ze heel enthousiast, zij hadden ook nog nooit zoiets gedaan. We gaan het gewoon proberen, zeiden we tegen elkaar.”

Concerten

Peters bespeelt sinds 2013 het carillon in de Sint-Agathakerk. Elke zomer worden daar vier concerten gehouden, waarvan drie door gastbeiaardiers en één door Peters zelf. „Ik probeer daar elk jaar iets bijzonders mee te doen. Vorige keer heb ik samengewerkt met een saxofoniste, en nu combineren we de muziek dus met yoga.”

Het concert wordt voorafgegaan door een klassieke beiaardcompositie, gevolgd door een blok met New Age-klanken. In het tweede blok zullen er voor de verandering herkenbare popmelodieën uit de klokkentoren schallen, om ten slotte terug te keren naar de klassieke muziek.

Meegenieten

Peters: „Ik denk dat het heel goed gaat werken. We hebben bewust gekozen voor rustige, meditatieve muziek die goed samenvalt met yoga-oefeningen.”

De ene les vindt plaats in ’Yoga Studio Kokos’, met uitzicht op de kerk. De les van school ’Met liefde en aandacht’ wordt gegeven in de voormalige pastorie, of bij mooi weer in de kerktuin. Aanmelden kan via de websites van de scholen. Voor de lessen geldt in verband met corona een maximum aantal bezoekers, maar van de muziek zal de hele buurt kunnen meegenieten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.