Nederlander op Mallorca overleden na mishandeling

ANP Producties | Bron: ANP

Een Nederlander die vorige week zwaar was mishandeld op Mallorca, is zondag aan zijn verwondingen overleden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn dood maandag bevestigd.

Lokale media berichten dat de 27-jarige man in Playa de Palma in elkaar werd geslagen en eenmaal op de grond herhaaldelijk tegen het hoofd geschopt werd waardoor hij hersenletsel opliep. De afdeling moordzaken van de politie onderzoekt de zaak. Volgens plaatselijke media is de man aangevallen door een groep van dertien landgenoten in de leeftijd van 18 tot 20 jaar. Die zouden in de nacht van dinsdag op woensdag doelbewust geweld zijn gaan plegen aan het strand nadat ze al wegens wangedrag uit een café waren gezet.

Ze vielen onder anderen de vijf Nederlandse toeristen aan en sloegen op de vlucht. Ze hadden een villa gehuurd in Llucmajor ten zuidoosten van Palma de Mallorca en verlieten dat huis spoorslags na de geweldplegingen en namen op één na snel het vliegtuig terug naar Nederland. Eén van hen wilde iets later een vliegtuig nemen omdat hij de sleutel van de huurwoning ging terugbrengen. Op het vliegveld is hij vrijdag gearresteerd.

Internationaal arrestatiebevel

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen negen geweldplegers met eigen camerabeelden geïdentificeerd en heeft Nederlandse collega's om aanhouding van de overige acht gevraagd om te worden uitgeleverd. De identiteit van de overige vier vermeende daders moet nog worden vastgesteld.

Tegen de anderen is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens Spaanse media heeft de politie op Mallorca de Nederlandse politie verzocht de acht nu op te pakken. Volgens een woordvoerder van de politie was dat officiële verzoek maandagochtend nog niet binnengekomen. "Daarna kan pas worden bepaald welke eenheid de verdachten gaat oppakken", aldus de woordvoerder.

Spaanse media melden dat de lijkschouwing van het 27-jarige slachtoffer iets langer duurt dan normaal, omdat zijn familie eenmaal aangekomen op Mallorca zijn lichaam voor orgaandonatie ter beschikking heeft gesteld.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.