Is FIRE een terechte trend? | column

Jessy Oudeman

FIRE: Financial Independent, Retire Early is een beweging uit Amerika die ook in Nederland hard aan het groeien is.

Kort gezegd betekent FIRE zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden en vervroegd met pensioen kunnen. De laatste tijd verschijnen er steeds meer Nederlandse boeken en websites op dit gebied. Ook komen er steeds meer succesverhalen voorbij van mensen die al snel financieel onafhankelijk zijn geworden. Is FIRE een terechte hype?

Volgens de FIRE principes ben je financieel onafhankelijk wanneer je rendement uit je vermogen genoeg is om je maandelijkse uitgaven van te betalen. Kort gezegd ligt de focus op je lasten (drastisch) te verlagen, inkomen te verhogen en te investeren wat er overblijft. Het is een proces over jaren dat zeker discipline en consistentie vergt.

De FIRE-beweging staat voor een levensstijl waar geld een minder grote rol speelt en waar men een vrijer leven wil creëren. Maar ook een simpeler leven door minder vast te zitten in de (consumptie)maatschappij.

Hoe word je dan precies FIRE? Concreet bereik je dit als er behoorlijk meer geld binnenkomt dan dat je uitgeeft, je een zuinige levensstijl hanteert en het overgebleven geld aan het werk zet. Het geld aan het werk zetten wordt bijvoorbeeld gedaan door gespreid te beleggen tegen lage kosten in indexfondsen.

Binnen de FIRE-beweging is het spaarpercentage een belangrijk begrip. Dit percentage laat de verhouding zien tussen je inkomen en het bedrag dat je spaart en/of belegt. Voor FIRE dient dit percentage zo hoog mogelijk te zijn. Als je met een enorm inkomen alles uitgeeft, zul je nooit financieel onafhankelijk worden. Naast een zuinige levensstijl ligt de focus ook op bijverdienen. Want, hoe hoger het spaarpercentage, hoe eerder FIRE.

Steeds meer Nederlandse FIRE-websites die ik tegenkom zijn van dertigers en zelfs van twintigers. Dit vind ik interessant omdat het laat zien dat zij kritisch nadenken over het huidige systeem en de maatschappij. Meer doen met je geld en niet zonder nadenken alles uitgeven. Ook kijkt de FIRE-beweging meer naar de lange termijn dan alleen genieten van en uitgeven op dit moment.

Het lijkt erop dat minder mensen vast willen zitten in de consumptiemaatschappij. Dit zie je ook terug in andere trends, zoals de Tiny House beweging, waar mensen kleiner en simpeler willen gaan wonen en meer op zoek zijn naar een minimalistisch en vrijer leven.

Het mooie aan de FIRE beweging vind ik dat het ingaat tegen wat normaal gevonden wordt in de maatschappij en er bewuste keuzes worden gemaakt. Een leven van vrijheid en keuzes creëren en een meer minimalistische levensstijl hanteren. De andere kant is dat sommige mensen erg ver gaan en zij alleen focussen op bezuinigen en extra bijverdienen, zonder van het nu te genieten. Mooie ervaringen opdoen, en af en toe doen waar je van geniet, moet ook kunnen naar mijn mening.

Kortom: Is de FIRE trend terecht? Ik denk dat het heel goed is om af en toe stil te staan bij je huidige levensstijl; wat je doet met je geld en te kijken naar wat je op de lange termijn (financieel) zou willen bereiken. Mits het in balans is en je ook kunt genieten van de mooie dingen op dit moment.

Meer van Jessy op haar blog ’The Happy rich millennial

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.