Halfweg heeft geen plek voor nieuw schoolgebouw, dan maar de huidige panden renoveren

De Raad van State heeft een bouwplan voor een school in het Margrietplantsoen afgewezen.© United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Halfweg

Er is in Halfweg geen locatie beschikbaar om een nieuwe school te bouwen. Daarom wordt nu gekeken naar de uitbreiding van de bestaande schoolgebouwen of het samenvoegen van scholen.

Basisschool Jong Geleerd, ontstaan uit een fusie van Halverwege en de Sint Jozefschool en nu opererend vanuit twee gebouwen, wil graag alle leerlingen op dezelfde locatie lesgeven. Volgens de gemeente Haarlemmermeer ’is dat geen eenvoudige exercitie’ omdat Halfweg compact bebouwd is: er is geen ruimte. „We hebben geen andere optie dan de huidige schoolgebouwen te renoveren.” Daarover wordt met de schoolbesturen overlegd.

Het plan van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude was om een nieuwe school op het Margrietplantsoen te bouwen. Daar werd vorig jaar door de Raad van State een streep door gezet. Na bestudering van die uitspraak komt Haarlemmermeer tot de conclusie dat er in Halfweg geen nieuwbouwlocatie voor een school beschikbaar is.

Er had een eventueel school in het Margrietplantsoen gebouwd kunnen worden als de voorbereiding beter was aangepakt. Volgens de Raad van State zijn de alternatieven die omwonenden aandroegen onvoldoende bekeken net als de verkeerssituatie. Haarlemmermeer kan dat proces niet nog eens doorlopen.

Er wordt al sinds 2015 gesproken over een nieuw schoolgebouw in Halfweg, waar een Integraal Kind Centrum in kan worden ondergebracht. Dat gaat zoals het er nu naar uitziet, niet door. De suggestie om dan in Zwanenburg, de andere helft van het dubbeldorp, een nieuwe school te bouwen wijst onderwijswethouder Marjolein Steffens af. Zij vindt dat je het onderwijs niet uit Halfweg kunt weghalen. Vorig jaar zei ze al zeker twee jaar nodig te hebben om naar alternatieven te kijken.

De Zwaan

Beter nieuws voor basisschool De Zwaan in Zwanenburg. Die krijgt extra tijdelijke huisvesting. Daarvoor worden de materialen gebruikt van het tijdelijke schoolgebouw Fandango in de Nieuw-Vennepse wijk Getsewoud, dat niet meer nodig is. Bouwmaterialen zijn momenteel schaars, waardoor hergebruik loont. Met het schoolbestuur wordt gekeken naar nieuwbouw voor de school op de langere termijn.

Basisschool De Kameleon aan Kinheim in Zwanenburg wordt gerenoveerd en uitgebreid, al moet daarvoor eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Er wordt nu in twee gebouwen gewerkt, dat wordt er straks een. In september wordt een informatiebijeenkomst belegd voor ouders en omwonenden.

Het aantal leerlingen van de scholen in Zwanenburg-Halfweg neemt toe. Hetzelfde gebeurt in Badhoevedorp. Het gaat voornamelijk om kinderen die in Amsterdam-West wonen, al speelt in Badhoevedorp ook de bouw van nieuwe woningen een rol.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.