Duikers vinden Griekse begraafplaats in verzonken Egyptische stad

ANP Producties | Bron: ANP

Een duikteam van een Frans-Egyptische onderzoeksmissie heeft een klassieke Griekse begraafplaats en een oorlogsschip uit de oudheid gevonden in de verzonken Egyptische havenstad Thônis-Heracleion. Het schip en de begraafplaats zijn eeuwen oud en de vondst zegt iets over het leven in de stad.

Het schip zonk in de tweede eeuw voor Christus nadat een tempel voor de god Amon waar het naast lag in de Nijl stortte, vermoedelijk door een aardbeving. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden en Toerisme is het schip een klassiek Egyptisch oorlogsschip van 25 meter breed met roeiriemen en een zeil. Het schip lag begraven onder een laag modder van vijf meter diep, meldt het ministerie. Een van de onderzoekers zegt tegen lokale media dat het bijzonder is dat een snel schip is gevonden dat al zo oud is.

Thônis-Heracleion was eeuwen lang de toonaangevende stad in de regio en de belangrijkste toegangshaven tot de Middellandse Zee voor Egypte. In de stad woonden veel Griekse handelaren, vandaar de Griekse begraafplaats, die stamt uit het begin van de vierde eeuw voor onze jaartelling begon. De begraafplaats lag naast een tempel voor Amon. De tempel en de graven kwamen tegelijkertijd in de Nijl terecht en de menselijke resten van Grieken en Egyptenaren liggen nu door elkaar. Ook dit kwam vermoedelijk door een aardbeving.

Egyptische mythologie

Amon was de oppergod of de scheppergod in de Egyptische mythologie en werd op veel plekken aanbeden.

De stad verloor aan macht nadat Alexander de Grote in 331 voor Christus Alexandrië stichtte. Thônis-Heracleion verdween in de jaren daarna volledig in de Nijl door aardbevingen en hoge golven, met een groot deel van de Nijldelta. In 2001 werd de stad ontdekt in een baai in de buurt van Alexandrië.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.