Defensie helpt Waterschap Limburg met opruimen en herstelwerk

ANP Producties | Bron: ANP

Na eerder hand- en spandiensten te hebben geleverd aan de Veiligheidsregio’s Limburg-Zuid en -Noord gaat de landmacht nu het Waterschap Limburg helpen. Defensie meldt dat het waterschap zelf te weinig capaciteit heeft om voor het komend weekend alle geplande opruim- en herstelwerkzaamheden af te ronden. Het is belangrijk het werk voor het weekend af te ronden. Dan kan er weer neerslag vallen en moeten de beken en kanalen hun water weer vrij kunnen afvoeren, zodat het water daar niet onnodig hard stijgt.

Op meerdere locaties moeten hulpverleners werkzaamheden met de hand uitvoeren, omdat die plekken niet bereikbaar zijn voor groot materieel. De inzet begint woensdagochtend en duurt naar verwachting tot vrijdag rond het middaguur. De opruimwerkzaamheden bestaan onder meer uit het verwijderen van in totaal 60.000 zandzakken op de locaties Arcen, Well, Velden, Hambeek Roermond en Vlodrop. Op deze laatste locaties zal Defensie ook 50 eerder geplaatste bigbags verwijderen. Dit zijn zakken die elk gevuld zijn met ongeveer 1 kubieke meter zand.

Verder gaan de militairen de doorstroom herstellen van beken en kanalen die uitmonden op grote waterwegen zoals de Maas en de Roer. Een aantal van deze waterwegen is tijdens het hoogwater verstopt geraakt door meegevoerd materiaal. In totaal controleren de militairen 120 kilometer watergang en maken deze vrij waar nodig.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.