Op welke planeet leeft Jeff Bezos? | column

Multimiljardairs Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos doen een wedstrijdje: wie heeft de grootste? Wie van de drie maakt de coolste commerciële ruimtevlucht? Branson ging negen dagen eerder, maar Amazon-gigant Jeff Bezos heeft wat mij betreft gewonnen, omdat hij dinsdag in de meest fallusvormige raket de lucht in schoot.

Als science fiction-nerd heb ik vaak gefantaseerd over het moment dat de aarde niet meer ons enige thuis is en we op vakantie gaan naar andere planeten. Een van de mooiste eigenschappen die de mens bezit is onze verbeeldingskracht; dingen uitvinden die nog niet bestaan. Daarom zat ik klaar voor de livestream van Blue Origin, het ruimtevaartprogramma van Bezos. Juist in tijden van grote beperkingen wilde ik me even verwonderen, zien hoe de mens zijn grenzen blijft verleggen.

Maar ik voelde vooral cynisme. Bezos en zijn drie medepassagiers waren tien minuten in de lucht, ongeveer even lang als de pauzes van uitgebuite Amazon-medewerkers. En net als de inpakkers van het pakketjesmonster konden de ruimtereizigers ook niet naar de wc. Na afloop had Bezos nog het lef om de medewerkers en klanten van Amazon te bedanken. „Jullie hebben hier allemaal voor betaald”, zei ’s werelds rijkste man zonder ironie, met een suède cowboyhoed op zijn kale kop.

Tijdens de persconferentie moesten we ook aanhoren hoe ’natuurlijk’ gewichtloosheid voelt. Bezos kan het iedereen aanraden – iedereen die miljoenen over heeft voor een ruimtereis. Hij vertelde terloops hoe ’kwetsbaar’ de aarde oogde van bovenaf. „Dan zie je pas hoe dun de atmosfeer eigenlijk is. En toch beschadigen we deze planeet.” Amazon stoot met al die verpakkingen en bezorgingen jaarlijks net zoveel CO2 uit als heel Noorwegen, maar die zelfreflectie ontbrak.

Terwijl de puissant rijke egotrippers op honderd kilometer hoogte zweven – en belastingontduiking naar een nieuw niveau tillen – staat de aarde onder hen in brand. Maar van zo’n grote hoogte zie je niet dat steden onderlopen, gezinnen verhongeren, bossen verdwijnen en oceanen opwarmen. De techmiljardairs zouden samen enkele wereldproblemen kunnen oplossen en alsnóg stinkend rijk blijven. Maar het blijft bij symbolische donaties, als een aflaat voor hun grootheidswaan.

De pionierende expedities volgen het narratief van veel dystopische films en series. De rijken zullen zich de wetteloze ruimte toe-eigenen, en steeds vaker en verder reizen. Ze zullen zelfs koloniën stichten op andere planeten, met een nieuwe beschaving. De rest van het gepeupel mag wegrotten op deze stervende planeet. Wij zullen slechtere lucht inademen en vechten om schoon drinkwater. Op den duur zullen we over lijken gaan om toegang te krijgen tot medicijnen en schuilplaatsen.

Na de landing van de New Shepard-raket maakte ik een wandeling, om al het nieuws van me af te schudden. De zon is nu nog prettig, dacht ik in het park. Maar diezelfde zon gaat werelddelen verschroeien, terwijl ik mijn huis moet opofferen aan het water. Zal ik sterven door ouderdom, of eerder sneuvelen door een ramp? Voor ons is er geen planeet B, zeggen milieuactivisten. Onze avonturen beperken zich tot deze kwetsbare blauwe bol. En dat is al spannend genoeg.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.