Roeisters De Jong en Scheenaard naar finale dubbeltwee

Lisa Scheenaard en Roos de Jong na hun halve finale op Olympiche Spelen.© AP

ANP
TOKIO

De roeisters hebben zich overtuigend verzekerd van een plek in de eindstrijd van de dubbeltwee. Roos de Jong uit Haarlem en Lisa Scheenaard zetten in hun halve finale de beste tijd op de klokken: 7.08,09.

De Jong en Scheenaard moesten in het eerste deel van hun race Canada voor zich dulden, maar namen in de slotfase de leiding over. De overwinning in de halve finales kwam op de laatste honderd meter geen moment meer in gevaar. Achter Canada (7.09,44) werden de Verenigde Staten (7.11,14) derde.

"Ik denk dat het nog niet perfect was, maar dat het wel een race was waarin dingen op hun plek vielen", zei Scheenaard. "We hadden eigenlijk niet verwacht dat we in de laatste 500 meter de Canadese boot nog zo makkelijk voorbij zouden gaan. We hadden echt een sprint tot de finish verwacht. Het geeft wel rust en vertrouwen voor de komende dagen."

Eerder in de week waren De Jong en Scheenaard nog aanmerkelijk sneller en dat had volgens het tweetal een simpele reden: de wind. "Nu hadden we wind tegen en de vorige keer mee. Dat maakt heel veel verschil", aldus De Jong.

Melvin Twellaar en Stef Broenink kwalificeerden zich bij de mannen eveneens met de snelste tijd voor de finale van de dubbeltwee. Het duo finishte na 6.20,17 en was een stuk langzamer dan vrijdag toen ze nog een olympisch record roeiden (6.08,38). Achter de Nederlanders werd China tweede (6.23,11) en Zwitserland derde (6.25,89).

"We hadden wel vertrouwen en hebben de focus behouden en ons plannetje uitgevoerd", zei Twellaar, die van tevoren al geen toptijd verwachtte. "De wind heeft superveel invloed op de tijden. Met wind tegen kun je geen record roeien. Je moet de juiste cocktail van wind en warm water hebben." Broenink: "Deze baan is best wel lastig. Ik verwacht niet heel veel snelle tijden. Maar je moet gewoon als eerste over de streep komen."

De Nederlandse vier-zonder plaatste zich ook voor de finale. Jan van der Bij, Boudewijn Roëll, Sander de Graaf en Nelson Ritsema werden met 6.11,22 tweede in de herkansingen, achter het Roemeense viertal: 6.09,72.

Meer nieuws uit Sport Regionaal