De echte doorzetters in dit stadium van de pandemie zijn de vakantiegangers | column
De paniek is compleet. De deltavariant grijpt sneller om zich heen dan een geslachtsziekte in Phuket, ons olympisch team dunt sneller uit dan het haar van Ivo Niehe, niet-gevaccineerden worden angstiger gemeden dan Pieter Omtzigt op een CDA-congres, jongeren gedragen zich nonchalanter dan de FvD-fractie op een personeelsfeestje, Ernst Kuipers spreekt dreigender dan Louis van Gaal in een voetbalkleedkamer bij de F-jes en Ab Osterhaus zit vaker aan een talkshowtafel dan Humberto om te vertellen dat we het in Nederland ontzettend stom doen en we een voorbeeld moeten nemen aan zijn geliefde Duitsland.
Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn als we lekker weer een tijdje onder de lockdowndeken konden kruipen. Gewoon Netflix aantrappen en onze winkelkarretjes vol smijten met toiletpapier en geurkaarsen om deze sociale hongerzomer al te overbruggen. Maar die vlieger gaat niet op. We willen met vakantie. Nee, we móéten met vakantie! B
ij de piramide van Maslow konden we afgelopen jaren bij eerste levensbehoeften van onze kinderen al ’wifi’ bijschrijven. En in de donkere momenten dat wij thuis onafgebroken op elkaars lip zaten heb ik er voor mijn vrouw stiekem ook ’gelijk krijgen’ bij gezet. Maar nu voeg ik er voor ons allemaal dus ook ’vakantie’ aan toe. Want als ik de noodkreten om me heen hoor, is het een gotspe dat we het nog langer uithouden in een land waar altijd eten, warmte en gezelligheid is. Weg hier!
En nu begint de ellende. Want aangezien Nederland inmiddels roder kleurt dan Imca Marina die net naar de kapper is geweest, moeten we testen. En daar snapt werkelijk niemand meer iets van. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat is het belangrijk of je een of twee prikken hebt gehad en hoe lang dat geleden was. Daarvoor zijn er vaccinatiebewijzen, coronapaspoorten, QR-codes en gele boekjes. Maar voor veel landen maken al die dingen niks uit en moet je je sowieso laten testen.
Er zijn PCR-testen, sneltesten, antigeen testen, zelftesten. Afhankelijk van je test, je bestemming, je leeftijd en de kleur van je sokken van die dag moet je jezelf 72, 48 of 24 uur voor vertrek laten testen. Of moest de uitslag van die test nu niet ouder zijn dan 72, 48 of 24 uur? Ik ken mensen die hun puber drie keer in een week moeten laten testen.
Een keer 48 uur vooraf omdat ze die testuitslag nodig hebben om weg te komen. Een keer iets minder dan een etmaal voor de tijd van aankomst omdat ze als ze aankomen een uitslag nodig hebben die niet ouder is dan 24 uur is en een keer na vijf dagen op de plaats van bestemming.
Sommige vakantielanden kom je moeilijker in dan de EBI in Vught uit. De doorzetters deze zomer zijn niet de vechtende horeca-ondernemers, niet de ic-verpleegkundigen, niet de virologen en zeker niet de voor anderhalve-man-en-een-paardekop-spelende-theatermakers, nee het zijn de vakantiegangers! Gelukkig zijn er al testbedrijven die adverteren met ’slimme, preventieve test strategieën’.
Ze weten precies dat je met een verdachte ’verkoudheid’ de sjaak bent bij een PCR-test en hoe je er dan toch soepel tussendoor schiet met een antigeentest. En zo zitten we deze zomer gezellig met z’n allen in hetzelfde vliegtuig aerosolen op elkaar te kuchen op weg naar de zon. Met een veilig gevoel, dat dan weer wel. Fijne vakantie, enne… kom veilig terug!
Instagram: @richardkemper