Kiran Badloe, wie anders? Opvolger van Van Rijsselberghe doet een ’Doriannetje’: finishen volstaat [video]

Kiran Badloe.

Kiran Badloe.© AP

Marco Knippen
Amsterdam

Kiran Badloe, wie anders? Bij een wedkantoor had een inzet op hem voor deze Spelen weinig opgeleverd.

Badloe werd in 2019 voor de eerste keer wereldkampioen, als bewijs dat hij aan de onttroonde titelhouder Dorian van Rijsselberghe gewaagd was. Ging op herhaling in 2020, waardoor Badloe de kwalificatiestrijd met de olympische heerser van 2012 en 2016 in zijn voordeel beslechtte. En prolongeerde dit voorjaar opnieuw zijn mondiale titel om de concurrentie duidelijk te maken dat slechts één windsurfer recht heeft op het goud.

Een verwachtingspatroon staat daarentegen niet gelijk aan een garantie. Op het water rondom Enoshima moest Badloe, getooid met het kapsel van Avatar-creatie The last airbender (de laatste luchtstuurder), het deze week nog wel even afdwingen. ,,De wisselvallige weersomstandigheden betekenden een extra uitdaging voor hem’’, stelt Stephan van den Berg, in 1984 in Los Angeles de eerste olympisch kampioen in deze discipline.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarom: petje af, aldus Van den Berg. ,,Hij zat er goed bij toen er in de eerste dagen een zwakke wind waaide en hij met zijn lengte en gewicht in het nadeel ten opzichte van anderen was, herpakte zich knap van een diskwalificatie en liet in de laatste twee races voor de medaillerace met twee zeges zien dat er bij een stevig briesje geen maat op hem staat.’’

Badloe doet in zekere zin wat Van Rijsselberghe in Londen en Rio deed: een ’Doriannetje’, ofwel zich voor de finale al van de eindzege verzekeren. Finishen, zonder diskwalificatie achteraf, volstaat zaterdag voor de olympische titel. Een peulenschil dus.

Hij maakt daarmee de Nederlandse cirkel rond. Na de debuuttriomf van Van den Berg zal Badloe de laatste kampioen zijn in de RS:X, de plank die na deze Spelen plaatsmaakt voor de spectaculaire iQfoil. Tussendoor slaagde Van Rijsselberghe erin als enige windsurfer ooit twee keer goud te veroveren.

Wie in de optelsom - benadrukt Van den Berg - trouwens niet vergeten mag worden is Aaron McIntosh, de Nieuw-Zeelandse coach die na Van Rijsselberghe ook Badloe laat excelleren. ,,Dat is razend knap.’’

In actie: Kiran Badloe, windsurfen, medaillerace, zaterdag vanaf 08.33 uur.

915b2cdc-f13a-11eb-a2ea-0255c322e81b.pdf

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen