Ook Nederlanders geëvacueerd vanwege natuurbranden Turkije

ANP Producties | Bron: ANP

De Turkse autoriteiten zeggen vooruitgang te hebben geboekt bij het bestrijden van de tientallen natuurbranden die het land teisteren. Het natuurgeweld heeft het leven gekost aan zeker vier mensen en leidde tot evacuaties in dorpen en hotels in toeristische gebieden aan de zuidkust. Daar kregen ook Nederlanders mee te maken.

De autoriteiten lieten weten dat vrijdagochtend zeker 57 van de 71 branden onder controle waren of helemaal zijn geblust. Minister van Landbouw Bekir Pakdemirli zei dat de situatie overal verbetert. Er woeden volgens hem nog branden in zes provincies, waaronder het toeristische Antalya.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn acht Nederlanders die vakantie vierden in deze regio geëvacueerd. Zij zetten hun vakantie elders in het land voort, aldus een woordvoerder. Er zouden vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er nog meer Nederlanders zijn getroffen door de natuurbranden.

De branden zijn een nieuwe klap voor de toerismesector in het land, die toch al te lijden had onder de economische gevolgen van de coronapandemie. Minister Pakdemirli zegt dat zo'n 4000 manschappen zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Ook worden tientallen helikopters ingezet.

Pakdemirli erkende dat zijn land zelf niet meer beschikt over een blusvliegtuig, maar zou in opdracht van president Erdogan inmiddels bezig zijn om zo'n toestel aan te schaffen. Rusland heeft wel drie toestellen gestuurd om te helpen bij de bluswerkzaamheden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.