Urker broers bestraft voor geweld tegen journalist

ANP Producties | Bron: ANP

De politierechter in Lelystad heeft vrijdag twee broers uit Urk veroordeeld tot werkstraffen van 150 en 120 uur. Volgens de rechter staat vast dat het tweetal op 28 maart bij de Sionkerk in hun woonplaats geweld heeft gepleegd tegen een verslaggever van PowNed.

De verslaggever was ter plaatse om kerkgangers te interviewen. Journalisten en cameraploegen waren op de bewuste zondag bij de Sionkerk omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen de deuren opende voor alle gelovigen. Dit leidde tot onrust.

De PowNed-verslaggever was samen met een cameraman ter plaatse. Hij kreeg - als eerste - een klap tegen zijn achterhoofd van een van de verdachten, de 26-jarige Lammert P. Toen de verslaggever daarop reageerde, werd hij het doelwit van Lammert en diens 28-jarige broer Jelle. De verslaggever werd een paar keer tegen zijn knie getrapt.

Geweld op beeld vastgelegd

Volgens Lammert P. heeft hij de cameraman niet geslagen maar geduwd. De rechter achtte het slaan wel bewezen. De verslaggever heeft hij naar eigen zeggen niet getrapt. P. probeerde hem "onderuit te tackelen", zo hield hij de rechter voor. Dat zou een "schrikreactie" zijn geweest - P. kreeg "een stok" van de verslaggever in zijn gezicht, waarop een microfoon was bevestigd. P. verklaarde ook dat het "een eenmansactie" is geweest en dat zijn broer niet betrokken was. Hij betuigde spijt. Volgens de rechter zijn beide broers betrokken geweest. De straf van Lammert pakte hoger uit omdat hij de cameraman heeft mishandeld.

Het geweld tegen de verslaggever is op beeld vastgelegd. De verdachten zijn er slechts op uit geweest om de hem weg te jagen, zo verklaarden zij voor de rechter. Hij misdroeg zich in hun ogen door kerkgangers agressief en luidruchtig te benaderen. In zijn aangifte heeft de betrokken verslaggever gezegd dat hij werd gewaarschuwd dat hij Urk niet in een kwaad daglicht mocht stellen en dat er een onrustige en gespannen sfeer op bij de kerk hing.

Persvrijheid

De rechter wees de beide broers op persvrijheid als grondrecht. "Je valt journalisten niet aan, ook niet als je hen te confronterend, te provocerend of misschien zelfs ontzettend vervelend vindt."

De broers hebben zich een dag na het incident gemeld bij de politie. Zij zijn toen aangehouden en hebben twee dagen vastgezeten. Die detentie matigt de opgelegde werkstraf met vier uur.

Automobilist

Het Openbaar Ministerie had tegen beide broers een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist, naast een taakstraf van 150 uur.

Niet alleen de twee broers belaagden de PowNed-verslaggever. Een automobilist reed op hem in. Deze man moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.