Zoektocht naar oplichtster die 84-jarige Beverwijker 13.000 euro armer maakte nog in volle gang. Politie krijgt in één week nog ruim twintig aangiften binnen

© archieffoto

Van onze verslaggever
Beverwijk

De vrouwelijke oplichter die onlangs een 84-jarige Beverwijker 13.000 euro armer wist te maken doordat zij zich telefonisch als bankmedewerker voordeed, is nog niet achterhaald.

Het onderzoek naar de ’bankhelpdeskfraude’-zaak loopt nog, laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten.

Bij de politie in Noord-Holland zijn deze week niet minder dan 21 aangiften gedaan van deze vorm van cybercrime. De daders maakten in totaal 150.062 euro buit. Zij dupeerden slachtoffers gemiddeld voor 7.145 euro. Bij sommige binnengekomen spoofing-aangiften gaat het om beduidend hogere schadebedragen, bijvoorbeeld meer dan 50.000 euro.

De nep-bankmedewerker spelt de slachtoffers op de mouw dat is geconstateerd dat criminelen probeerden geld van hun rekening over te boeken naar een andere rekening. Zij - of hij - liegt zeer overtuigend, aldus de politie. Soms wordt gezegd dat slachtoffers net zijn opgelicht, waardoor het logisch lijkt dat de ’bankmedewerker’ belt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.