Minder nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen

ANP Producties | Bron: ANP

In de afgelopen 24 uur zijn 88 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de drie voorgaande dagen, toen meer dan honderd mensen in een ziekenhuis kwamen te liggen. Het is bovendien vrijwel gelijk aan het aantal nieuwe opnames vorige week vrijdag.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is de instroom in de afgelopen dagen afgevlakt. De bezetting stijgt nog wel, maar langzamer dan voorheen. "We houden rekening met nog een lichte verdere stijging van de bezetting, we komen momenteel in de buurt van de begin juli voorspelde 700 tot 800 patiënten in de ziekenhuizen", aldus Kuipers.

Intensive cares hebben in de afgelopen dag 14 coronapatiënten opgenomen. Dat waren er woensdag en donderdag 24. Verder belandden 74 coronapatiënten op een verpleegafdeling, tegen 81 op donderdag, 95 op woensdag en 100 op dinsdag.

Druk op ziekenhuizen

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 697 mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op gemiddeld net geen 100 mensen per dag. Dat is een fractie hoger dan het gemiddelde in de zeven dagen tot en met donderdag. Het is wel het hoogste niveau sinds 31 mei.

Zo'n anderhalve week geleden begon het aantal positieve tests te dalen. Dat zou kunnen betekenen dat rond deze tijd het aantal nieuwe opnames begint te dalen. Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen.

Spreiding

In totaal liggen nu 651 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er drie meer dan op donderdag. Verpleegafdelingen behandelen 475 mensen, 4 meer dan een dag eerder. Op intensive cares kwam één bed vrij. Daar worden nu 176 coronapatiënten verzorgd.

Een paar weken geleden behandelden de ziekenhuizen iets meer dan 200 coronapatiënten. Vanwege de toegenomen druk worden sinds deze week weer patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's. Op donderdag zijn vijf mensen verplaatst, meldde het LCPS vrijdag, en in totaal zijn deze week vijftien mensen naar andere delen van het land gebracht. Spreiding moet de druk op de zorg gelijkmatig verdelen en voorkomen dat de zorg vastloopt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.