Hockeyers na shoot-outs in kwartfinales uitgeschakeld op Spelen [video]

Pirmin Blaak (26) na het verlies.

Pirmin Blaak (26) na het verlies.© AP

ANP
TOKIO

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen al in de kwartfinales uitgeschakeld. Oranje verloor in het Oi Hockey Stadium in Tokio na shoot-outs van Australië. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Het betekende het laatste duel van Max Caldas uit Leiderdorp als bondscoach.

De shoot-out-serie werd overtuigend gewonnen door Australië: 3-0. Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman en Jonas de Geus kwamen allen niet tot scoren. De Australische ploeg benutte wel de eerste drie shoot-outs.

Nederland begon fel aan de wedstrijd, maar Tom Wickham zette Australië na een klein kwartier toch op voorsprong. Hij tikte na een klutssituatie van dichtbij raak nadat Pirmin Blaak, de keeper van Oranje, de bal nog van de lijn had gehaald.

Mink van der Weerden maakte direct in de tweede helft gelijk uit een strafcorner, maar vijf minuten later leidde Australië opnieuw; Wickham werd helemaal vrijgelaten en mocht van dichtbij raak pushen. Tien minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger uit een strafbal gelijk, waarna schoot-outs de beslissing moesten brengen.

De strafbal werd toegekend omdat de bal door een Australiër met zijn lichaam van de lijn werd gehaald. In de resterende tien minuten werd er niet meer gescoord, waarna de Nederlandse keeper Pirmin Blaak het uitschreeuwde. In de shoot-out-serie was voor hem echter geen hoofdrol weggelegd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Andrew Ogilvie scoort in de shoot-out voor Australie.

Andrew Ogilvie scoort in de shoot-out voor Australie.© AFP

Het is de eerste keer in 37 jaar dat de Nederlandse ploeg op de Spelen al voor de halve finales is uitgeschakeld. In 1984 gebeurde dat in Los Angeles voor het laatst. De laatste olympische medaille voor de hockeyers dateert van 2012; Oranje werd toen in Londen tweede.

Oranje beleefde een zeer teleurstellend toernooi. Van de vijf groepswedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Alleen Zuid-Afrika en Canada werden verslagen. Van Duitsland en België werd verloren en tegen Groot-Brittannië werd het gelijk.

Caldas gaat aan de slag bij de Spaanse mannenploeg. Hij was sinds 2014 in dienst bij de hockeybond. Hij wist Oranje niet aan een hoofdprijs te helpen op een WK of op de Olympische Spelen.

Spelers van Nederland balen na het verlies tijdens de kwartfinale hockey tegen Australie in het Oi Hockey Stadium op de Olympische Spelen van Tokio.

Spelers van Nederland balen na het verlies tijdens de kwartfinale hockey tegen Australie in het Oi Hockey Stadium op de Olympische Spelen van Tokio.© ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen