Hockeysters bereiken eindstrijd na ruime zege op Groot-Brittannië [video]

© Hollandse Hoogte / AFP

ANP
TOKIO

De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië, de regerend olympisch kampioen, geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1. In de poulefase won Nederland met 1-0 nog moeizaam van de Britse ploeg.

Oranje kwam in het duel met de olympisch kampioen van 2016 geen moment in de problemen. In het eerste kwart vielen er weinig hoogtepunten te noteren, maar in het tweede kwart was het al snel raak.

Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong na uitstekend voorbereidend werk van Laurien Leurink, die zich knap vrij speelde en Albers in staat stelde uit te halen vanaf de linkerkant van de cirkel. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.

Nederland, dat alle zes voorgaande duels in Tokio had gewonnen, bleef op de aanval spelen en jagen op meer doelpunten. Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0 door een strafcorner van Caia van Maasakker van richting te veranderen, Albers zorgde met haar tweede doelpunt voor de 4-0.

De 21-jarige Albers, de jongste speelster in de Oranje-selectie, heeft al zes keer gescoord bij haar debuut op de Spelen. De aanvalster van Amsterdam werd na het gewonnen EK, waar ze goed op dreef was, door bondscoach Alyson Annan opgenomen in de selectie voor de Spelen.

Giselle Ansley maakte uit een strafcorner de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier. In de laatste tien minuten werd er niet meer gescoord en was het wachten op het laatste fluitsignaal.

Vijf jaar geleden verloren de hockeysters in de finale van de Spelen van Rio de Janeiro na shoot-outs van de Britse ploeg. Na de reguliere speeltijd was de stand toen 3-3.

Het is al de vijfde keer op een rij dat Oranje, regerend wereldkampioen, de finale bereikt op de Spelen. In 1996 en 2000 werd Nederland derde, sindsdien werd telkens de finale gehaald.

In de finale neemt Oranje het vrijdag op tegen Argentinië of India, dat geleid wordt door de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne. De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen