Gezocht: tijdelijke verhuurders voor spoedzoekers, de opvang merkt een flinke toename

Een tijdelijke woning kan veel ruimte geven aan spoedzoekers.© foto Getty Images

Merlin Mulder
Amsterdam

Er zijn steeds meer economisch daklozen die nergens anders terecht kunnen. Hierdoor komen er meer lokale initiatieven bij, zoals Onder De Pannen. De opvang merkt een flinke toename en zoekt mensen die hun woning willen verhuren.

In onder meer Haarlem, Amsterdam en Zaanstad is Onder De Pannen actief. De toename komt volgens Mira Weijs, projectmedewerker van Onder De Pannen, aan de ene kant door de steeds krapper wordende woningmarkt.

Wat ook meespeelt, is dat er meer aandacht is voor onzichtbare daklozen, ook wel economisch daklozen genoemd. Mensen zonder psychiatrische problemen of verslavingsproblemen, die acuut op straat dreigen te komen door scheiding of verlies van baan. Vaak kan deze groep niet terecht bij vrienden of familie.

,,De term bestond eerder niet. Doordat er meer aandacht aan wordt besteed, komt bij onder meer gemeentes steeds meer het besef hoeveel economisch daklozen er zijn. Het is een probleem wat iedereen kan overkomen. Je relatie gaat bijvoorbeeld uit en kan alleen de huur of hypotheek niet betalen.’’

Onder De Pannen regelt tijdelijke woonruimtes voor deze groep woningzoekers. Weijs: ,,Ze vallen vaak overal buiten. Ze komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring of de daklozenopvang, kunnen geen woning kopen. Vaak hebben ze te weinig salaris om een huurwoning in de vrije sector. Maar ze zitten in een situatie dat ze met spoed een huis zoeken.’’

Tijdelijke woningen worden onder meer geregeld door stadgenoten te zoeken die een deel van een woning of kamer willen onderverhuren.

Weijs: ,,Normaal gesproken zitten er regels aan onderverhuren als je een sociale huurwoning hebt. Als je bijvoorbeeld een uitkering ontvangt, word je daarin gekort. We werken met officiële contracten en er zijn eerst gesprekken met de huurder en de verhuurder. Het gaat niet om hoge huur, maar het levert de verhuurder iets op. Je helpt iemand, je verdient wat bij en je krijgt gezelschap. Het is tijdelijk, maar het geeft deze woningzoekers zoveel rust.’’ Er zijn vanaf 2015 150 tijdelijke woningen ’gecreëerd’ op deze manier.

Rust

Het is altijd voor een jaar. Weijs: ,,Het is de bedoeling dat woningzoekers dat jaar gebruiken om tot rust te komen, maar ook actief te blijven zoeken naar een huis. Wij bieden een tijdelijke oplossing.’’ De meeste oplossingen die Onder De Pannen biedt, zijn voor woningzoekers zonder ’woonzorg voor kinderen’. Maar er zijn ook speciale ’parents houses’, voor families.

Onder De Pannen is gestart in Amsterdam door De Regenboog Groep, een stichting die zich inzet voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen.

Weijs: ,,Deze tijdelijke oplossingen werken ook preventief, zodat iemand de maatschappelijke ladder niet verder afglijdt.’’ Later is dit uitgebreid naar onder meer Haarlem en Zaanstad. Sinds dit kort is het een landelijk initiatief geworden, om gemeentes in andere delen van Nederland ook te helpen. ,,We hebben veel kennis die we kunnen delen, daarnaast is het woningtekort overal een probleem.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.