Jochem Dobber pinkte traantje weg toen bleek dat hij niet mocht starten in de olympische finale maar zilveren medaille ligt wel mooi in zijn slaapkamer

De zilveren estafetteploeg met rechts Jochem Dobber bij de huldiging in Scheveningen.

De zilveren estafetteploeg met rechts Jochem Dobber bij de huldiging in Scheveningen.© Foto ANP/Ramon van Flymen

Marcel Tabbers
Santpoort-Zuid

De zilveren medaille op de 4x400 meter op het tartan van het Olympic Stadium behoorde tot de meest verrassende prestaties van de Nederlandse delegatie tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Santpoorter Jochem Dobber hielp het team naar de finale, maar stond in Japan niet op het podium omdat hij was gepasseerd voor de eindstrijd.

Dobber kreeg zijn plak pas in Nederland, net voor hij in Scheveningen de rode loper op mocht voor de huldiging in Nederland. Bij aankomst in de badplaats kreeg Dobber te horen dat zijn medaille aanwezig was. „Ik ben meteen op zoek gegaan en vond de juiste persoon. Hij is mooi, hè?”, zegt hij glimmend van trots. In de slaapkamer van zijn ouderlijk huis ligt de zilveren olympische plak in goed gezelschap naast de gouden plakken van het EK indoor en het goud van de World Athletics Relays. „Ik moet maar eens aan een prijzenkast gaan denken.”

Traantje

Dobber liep in Tokio alleen in de series 4x400 mee. Met Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela werd een Nederlands record gelopen en de tijd (2.59,06) bleek genoeg voor een plek in de finale. Voor het slotstuk passeerde coach Laurent Meuwly de 24-jarige atleet van AV Suomi. „Laurent werkt van ronde naar ronde. Om elf uur ’s morgens maakt hij dan de opstelling bekend. Om de boel scherp te houden. Ik zeg je eerlijk dat ik wel een traantje wegpinkte toen ik hoorde dat ik niet mocht lopen. Ik had het hele seizoen de 4x400 geopend.”

De knop ging snel om na de uitleg van zijn Zwitserse coach. „Ik had al vier races in de benen en begon de vermoeidheid te voelen. Met Liemarvin Bonevacia als eerste loper kon Nederland goed weggezet worden in het veld.”

Dobber moedigde zijn teamgenoten vanaf de tribune aan. „Net als de weinige toeschouwers op de tribunes. En thuis gingen ze ook uit hun dak, begreep ik. Het is zo mooi om in een individuele sport als atletiek toch een teamplayer te kunnen zijn. Ik had een hartslag van 180. Alsof ik zelf gelopen had. We hebben met z’n allen gewonnen. Dat had ik nooit kunnen bedenken. Daarom is deze medaille zo mooi.”

Lees ook: Beide oma’s en alle Suomezen zijn supertrots op ’hun’ Jochem Dobber

Lees ook: Sensationeel zilver voor estafettemannen 4x400 meter, met Heerhugowaarder Tony van Diepen. Ook medaille voor teamgenoot Dobber uit Santpoort-Zuid

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen