Talibanstrijders onderweg naar opstandige Panjshir-vallei

ANP Producties | Bron: ANP

De Taliban zeggen "honderden strijders" naar de Panjshir-vallei ten noordoosten van Kabul te hebben gestuurd. De vallei is niet in handen van de radicaalislamieten en biedt verschansing aan groeperingen die het willen opnemen tegen de Taliban. De troepen worden gestuurd "omdat lokale leiders weigerden het gebied vredig over te dragen", aldus een woordvoerder van de Taliban.

Sinds de machtsovername van de Taliban zijn volgens een woordvoerder van verzetsgroepen duizenden mensen naar de vallei getrokken. Onder hen zouden ook restanten van het Afghaanse leger zitten. De regio is omringd door steile bergketens en is daarom een geschikte plek om aanvallers af te weren. Tijdens het bewind van de Taliban in de jaren '90 lukte het de groep ook niet om de vallei in te nemen.

Ahmad Massoud, zoon een van de befaamde strijder tegen de Taliban tijdens het bewind van de jaren '90, probeert een verzetsmacht op te zetten vanuit de vallei. Hij heeft via de Washington Post de Verenigde Staten gevraagd om wapens voor zijn opstand. Massoud zegt dat hij "in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden", maar dat hij bevoorrading nodig heeft om dat te doen. Via lokale media heeft Massoud de Taliban al uitgedaagd: "We zijn klaar om Afghanistan te verdedigen en we waarschuwen voor bloedvergieten."

Massoud zou volgens berichten worden vergezeld door de voormalig-vicepresident van Afghanistan, Amrullah Saleh. Saleh liet na de machtsovername weten dat hij niet met de Taliban zal samenwerken en nooit zal buigen voor de groepering. Sinds ex-president Ashraf Ghani gevlucht is, claimt Saleh de wettelijke leider van het land te zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.