Brits ministerie meldt zeven doden in gedrang vliegveld Kabul

ANP Producties | Bron: ANP

Zeven Afghanen zijn in het gedrang rond de luchthaven van Kabul omgekomen sinds de machtsovername door de Taliban een week geleden, volgens het Britse ministerie van Defensie. Tienduizenden mensen proberen al een week via de luchthaven te vluchten voor de nieuwe machthebbers. Afgelopen week zijn meerdere doden in het gedrang gemeld. De Taliban bijvoorbeeld spraken van zeker twaalf doden. Er zijn ook enkele mensen door kogels geraakt.

Het is niet duidelijk waar het Britse ministerie zich op baseert. De mensenmassa bevindt zich voor een groot deel buiten het gebied waar buitenlandse militairen, voornamelijk Amerikaanse, actief zijn om de evacuaties mogelijk te maken. De menigte lijkt groter te worden door de naderende deadline die de Amerikaanse regering zich heeft gesteld voor het afronden van de operatie, 31 augustus. Wanhopige Afghanen zien het als hun laatste kans om weg te komen. Het wordt steeds moeilijker in de buurt van het vliegveld te komen door de menigte die er voor de toegang staat.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft echter afgelopen week gezegd dat troepen van de VS op de luchthaven blijven als er na 31 augustus nog Amerikanen in Afghanistan zijn. De evacuatie van buitenlanders en Afghanen die banden hebben met buitenlandse instellingen, is afhankelijk van de Amerikaanse aanwezigheid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.