Duizenden mensen vieren einde lockdown met concert in New York

ANP Producties | Bron: ANP

Een groot popconcert in Central Park in New York waarmee het naderende einde van de lockdown in de miljoenenstad wordt gevierd, is zaterdagavond (lokale tijd) stilgelegd vanwege orkaan Henri. De orkaan rukt momenteel op naar het noordoosten van de Verenigde Staten en dreigt New York en wijde omgeving te treffen. De politie heeft bezoekers gevraagd het terrein te verlaten.

Naar schatting ongeveer 60.000 mensen waren zaterdag (lokale tijd) aanwezig bij het concert. Burgemeester Bill de Blasio kondigde het concert in juni aan als onderdeel van een "Homecoming Week", die de wereld moet laten zien dat de Amerikaanse stad de pandemie achter zich heeft gelaten. Eerder deze week vonden verspreid over New York al enkele kleinere concerten plaats.

Zangers Bruce Springsteen en Paul Simon en zangeres Patti Smith waren de hoofdact. Daarnaast stonden er optredens van onder anderen Jennifer Hudson, LL Cool J en Barry Manilow op het programma.

De meeste kaartjes voor het concert waren gratis. Alle bezoekers van twaalf jaar en ouder moesten echter wel een vaccinatiebewijs laten zien. Mondkapjes waren alleen verplicht voor ongevaccineerde kinderen.

New York werd begin 2020 zwaar getroffen door de coronapandemie. Meer dan 33.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Ongeveer 68 procent van de volwassen inwoners van New York is inmiddels volledig ingeënt tegen corona. Desondanks worden op dit moment dagelijks zo'n 1850 nieuwe besmettingen gemeld in de stad, een toename van 19 procent ten opzichte van twee weken geleden. Door middel van het concert wil de stad dan ook het belang van vaccinatie nogmaals benadrukken.

Cycloon Henri wordt zondag verwacht. Ruim 42 miljoen inwoners moeten rekening houden met problemen. De autoriteiten waarschuwen voor levensgevaarlijke stormvloeden en overstromingen. De Blasio heeft alle inwoners van de metropool New York opgeroepen om binnen te blijven of uitsluitend openbaar vervoer te gebruiken.

Henri bereikt de kust bij Long Island of daar in de buurt, blijkt uit berekeningen. De staat New York heeft de noodtoestand uitgeroepen als voorzorgsmaatregel. Verder is de Nationale Garde gemobiliseerd, zodat reservisten paraat staan. De aangrenzende staten Massachusetts en Connecticut deden dat ook.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.