Schoterbos gaat tweede fase opknapbeurt in en krijgt straatnaamborden van bijzonder materiaal: koelboxen voor coronavaccin

In juni 2019 is de eerste fase van het nieuwe Schoterbos opgeleverd© Archieffoto United Photos

Van de redactie
Haarlem

De werkzaamheden van de tweede fase van de opknapbeurt van het Schoterbos - het park in Haarlem-Noord - gaan volgende week beginnen. Om dit in te luiden worden er straatnaamborden van unieke materialen geplaatst.

In juni 2019 is de eerste fase van het nieuwe Schoterbos opgeleverd. Het park wordt omgegooid en opgeknapt om het aantrekkelijker te maken om in te recreëren en sporten. Tijdens de tweede fase worden onder andere de fiets- en voetpaden, het groen en de speeltoestellen aangepakt.

Olifantsgras

Om de tweede fase van de opknapbeurt in te luiden plaatst wethouder Michel Rog (openbare ruimte) vrijdag 27 augustus het eerste straatnaambord in het park. Het bord is gemaakt van een bijzonder materiaal, namelijk olifantsgras. Dit is een hoge plant met verhoutende stengels die tussen de 3 tot 7 meter lang worden.

Het uit Afrika afkomstige gras wordt gekweekt rond Schiphol om daar onder meer de luchtkwaliteit te verbeteren. Net als andere planten en bomen onttrekt de groei van de plant CO2 uit de lucht.

Gebruik van olifantsgras als grondstof voor een straatbord is een duurzame primeur in Nederland. Het bord zal komen te staan aan de Jan Gijzenkade, ter hoogte van de voetgangersbrug over de Jan Gijzenvaart.

Koelboxen

Maar een van gras gemaakt bord is niet het enige. Wethouder Rog zal ook een straatnaambord van een ander ongebruikelijk materiaal plaatsen: gerecyclede koelboxen voor het coronavaccin.

Deze koelboxen mogen maar één keer gebruikt worden en moeten daarna vernietigd worden. Door het plastic te hergebruiken, krijgen ze een nieuw leven en hoeven ze niet verbrand te worden. Hergebruik tot straatnaamborden voor in het park is een initiatief van Spaarnelanden.

De werkzaamheden in het park zijn naar verwachting in het voorjaar van 2022 klaar.

Lees ook: Schoterbos in Haarlem-Noord na metamorfose voor altijd anders

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.