Vliegtuig met 172 mensen uit Afghanistan aangekomen op Schiphol

Een MRTT, een tank- en transportvliegtuig van Defensie, bracht de circa 180 mensen naar de luchthaven.© ANP / REMKO DE WAAL

ANP
Schiphol

Op Schiphol is zondagmiddag een chartervlucht aangekomen met aan boord 172 mensen uit Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie op Twitter.

Zondagochtend kwam rond 08.00 uur ook een chartervlucht aan met daarin ongeveer 160 mensen uit Afghanistan. Ook vertrok er zondag een C-130 vanuit Kabul met daarin 93 passagiers. Eerder meldde Defensie dat het om 82 mensen ging, maar dat aantal werd bijgesteld. Daarnaast is er in de nacht van zaterdag op zondag nog een C-17 vertrokken uit Kabul met 86 mensen die Nederland als eindbestemming hebben.

"We doen er alles aan om zoveel mogelijk evacuatievluchten vanuit Afghanistan mogelijk te maken", zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim op Twitter. "Trots op alle mensen die onder veel druk en chaotische omstandigheden zich hiervoor inzetten."

Defensie heeft een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Mensen worden uit Afghanistan naar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit gaan de evacués met een groter toestel naar Nederland.

Evacues uit Afghanistan stappen uit bij een afgeschermd vrachtplatform op Schiphol.© ANP

Volgens de planning gaat er enkele malen per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan was sinds donderdag defect, maar Defensie meldt zondag dat het vliegtuig weer gemaakt is.

Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Belgische toestellen hebben vanuit Kabul ook Nederlanders meegenomen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.