Weer teleurstellend weekend voor Rinus ’VeeKay’ in IndyCar [video]

Rinus VeeKay tijdens de IndyCar-race op de oval van Gateway.© Foto AP/Jeff Roberson

Kees van Dalsem
Madison

Autocoureur Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout heeft wederom een teleurstellend weekend gehad in de IndyCar. De 20-jarige Nederlander was na een goed begin op de oval van Gateway in Madison betrokken bij een crash en moest daarna de strijd staken.

Na een uitstekende start in het seizoen 2021, wordt Van Kalmthout de laatste maanden achtervolgd door de pechduivel. Hij miste een wedstrijd door een gebroken sleutelbeen en heeft daarna door verschillende oorzaken geen goed resultaat meer kunnen neerzetten.

Zaterdag hoopte de Noord-Hollander eindelijk de ban te breken, maar hij eindigde de lange racedag met maar negen punten. Van Kalmthout had tijdens de kwalificatie, die op dezelfde dag als de wedstrijd plaatsvond, moeite met de afstelling van de auto, waardoor hij pas als 23e aan de Bommarito Automotive Group 500 kon beginnen.

Vooraf had VeeKay wel het vertrouwen dat de auto op de oval goed was in het verkeer en dat bleek ook tijdens de race, want hij kon goed opstomen richting de top tien.

In de 65e van de tweehonderd ronden ging het echter mis. Bij het ingaan van een bocht zat hij klem achter een iets vertragende Scott Dixon. De Nederlander tikte vervolgens de Nieuw-Zeelander en schoof vervolgens tegen de buitenom komende Spanjaard Alex Palou aan, waardoor het trio de wedstrijd moest staken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Een slecht einde van een geweldige avond. De auto was goed en ik maakte goede stappen vooruit. Ik voel me superslecht over het incident met Palou en Dixon, maar als ik de beelden vanuit de auto bekijk, heb ik het gevoel dat ik er alles aan gedaan heb om een crash te voorkomen”, was de eerste reactie van de Nederlander.

De crash maakt het kampioenschap wel spannend. Palou en Dixon waren de nummer een en drie van de titelstrijd, die nu weer helemaal open is. De race werd gewonnen door Josef Newgarden, voor de nieuwe leider Pato O’Ward. Van Kalmthout is gezakt naar de elfde plaats.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen