Ajax moet al na twee competitiewedstrijden in achtervolging na gelijkspel tegen Twente

Sebastien Haller schiet de 0-1 binnen.© ANP

ANP
ENSCHEDE

Ajax moet al na twee competitiewedstrijden in de achtervolging. De kampioen uit Amsterdam sloot een matig optreden in de uitwedstrijd tegen FC Twente af met een gelijkspel (1-1). Robin Pröpper, overgekomen van Heracles Almelo, bezorgde de thuisploeg in de slotfase een punt.

Ajax had veel de bal maar deed er weinig goeds mee. De kampioen viel vooral voor rust aan in een laag tempo en gaf FC Twente zo alle gelegenheid om duels aan te gaan. De spelers van trainer Erik ten Hag raakten al snel geïrriteerd over het soms felle spel van de thuisploeg. Davy Klaassen kreeg een gele kaart toen hij met een arm Giovanni Troupée in zijn gezicht raakte. Edson Álvarez werd niet bestraft toen hij Michal Sadílek naar de grond werkte zonder dat de bal in de buurt was.

Twente verdedigde fel en gegroepeerd en probeerde de snelheid van aanvaller Queensy Menig uit te buiten. Trainer Ron Jans verwelkomde deze zomer maar liefst 12 nieuwe spelers. Michel Vlap en Sadilek, gehuurd van Anderlecht en PSV, hadden een basisplaats. Ricky van Wolfswinkel ontbrak nog vanwege een blessure.

Olympisch kampioen

Bij Ajax waren veel ogen gericht op Sébastien Haller. De spits van 22,5 miljoen euro werd nauwelijks in stelling gebracht maar liet zich ook een paar simpel van de bal zetten door Jayden Oosterwolde. Haller vormde een aanval met Steven Berghuis en Dusan Tadic. De kersverse olympisch kampioen Antony begon op de bank. De Braziliaan mocht Berghuis na ruim een uur aflossen.

Haller bracht Ajax in de 52e minuut wel op voorsprong, net als vorige week tegen NEC. Hij kreeg de bal met een gelukje voor zijn voeten, nadat verdediger Pröpper bijna een voorzet van Daley Blind in eigen doel had gewerkt. Even na zijn openingstreffer verzuimde Haller de wedstrijd voor een groot deel te beslissen. Hij kopte in vrijstaande positie naast.

Ajax speelde slordig en leed balverlies. Ook Blind en Klaassen, normaal gesproken comfortabel aan de bal, wisten opvallend weinig een medespeler te bereiken. Ajax leek lang op weg naar een ruime beloning voor een matig optreden. Maar Pröpper beloonde zijn nieuwe ploeg voor de vele strijdlust die het leverde. Bijna nog kwam Ajax op 1-2. Keeper Lars Unnerstall werkte een inzet van de ingevallen Danilo uit zijn doel.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen