Velsen doet mee aan tv-programma ’Klaas kan alles’ en werkt aan eigen digitale veiligheid

Presentator Klaas van Kruistum van het tv-programma ’Klaas kan alles’.

Presentator Klaas van Kruistum van het tv-programma ’Klaas kan alles’.© archieffoto anp

Ellen de Boer
Velsen

Toen de gemeente Velsen in het voorjaar het verzoek kreeg mee te werken aan het tv-programma ’Klaas kan alles’, bleek dat een mooie gelegenheid aan de eigen digitale veiligheid te werken.

De redactie van het populair wetenschappelijke programma van KRO/NCRV wilde onder gecontroleerde omstandigheden een hackpoging doen bij de gemeente Velsen. Via een hack zou presentator Klaas van Kruistum, met hulp van een ethisch hacker, informatie op de website van de gemeente plaatsen. De ethisch hacker heeft na afloop adviezen gegeven om de informatiebeveiliging te verbeteren.

Door mee te doen aan het programma heeft Velsen kunnen werken aan de eigen digitale veiligheid en het bewustzijn van de medewerkers kunnen vergroten.

Cyberaanval

Omdat de samenleving steeds meer digitaal wordt, is informatiebeveiliging steeds belangrijker, zo stelt de gemeente. Een cyberaanval zoals bij de Overijsselse gemeente Hof van Twente afgelopen december wil Velsen zien te voorkomen. Daarom heeft de gemeente niet alleen meegedaan aan het televisieprogramma, maar is er begin deze zomer ook een phishing test gedaan om het bewustzijn onder de ambtenaren, het college van B en W en de gemeenteraad te vergroten.

Deze test is gedaan onder 677 medewerkers, raadsleden en collegeleden. De helft van hen liet zich verleiden om op een onveilige link te klikken en een groot deel heeft zijn of haar inloggegevens weggegeven. De deelnemers die hun gegevens deelden, zijn na afloop persoonlijk op de hoogte gesteld. Velsen gaat nu zo snel mogelijk een training aanbieden om de kennis over veilig online werken te vergroten.

Volgens de gemeente is informatiebeveiliging geen kwestie van technische maatregelen alleen. Het gaat vooral over bewustzijn en kennis bij de medewerkers.

De aflevering van ’Klaas kan alles’ waaraan gemeente Velsen meedoet, is de eerste van het nieuwe seizoen en wordt zaterdag 4 september om 18.35 uur uitgezonden op ZAPP (NPO3).

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.